Din coroborarea art. 193 si art. 195 cu art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) din Codul muncii[1], reiese ca salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala, in baza unui act aditional incheiat in acest sens, doar in urmatoarele conditii ce se cer a fi indeplinite cumulativ:
- participarea la cursul sau stagiul de formare profesionala a fost initiata de catre angajator si a avut o durata mai mare de 60 de zile;
- aceasta participare a presupus scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru ori a presupus scoaterea integrala din activitate;
- toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare au fost suportate de catre angajator.
Interdictia incetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului trebuie inteleasa in sensul ca nerespectarea de catre salariat a obligatiei de mai sus determina restituirea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din durata stabilita conform actului aditional.
Sanctiunea intervine, desigur, si in cazul salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Numai actul aditional care a fost incheiat in conditiile enumerate poate sta la baza recuperarii cheltuielilor ocazionate de formarea profesionala.
Ratiunea este aceea ca dreptul la formarea profesionala, caruia ii corespund obligatiile de mai sus, nu poate fi limitat decat de norme de stricta interpretare si aplicare, in considerarea art. 38 din Codul muncii care stipuleaza ca salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege; orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Atragem atentia ca actul aditional incheiat in conditiile de mai sus poate sta la baza recuperarii cheltuielilor ocazionate de formarea profesionala initiata de angajator.
In acest sens, se arata
2 ca „
exigentele impuse de art. 195 din Codul muncii vizeaza numai formarea profesionala initiata de angajator nu si pe cea promovata de salariat. In aceasta ultima situatie, angajatorul decide asupra conditiilor participarii mentionate, inclusiv in ceea ce priveste durata cursului sau stagiului, precum si cheltuielile de scolarizare (art.196 din Codul muncii)”.
Cu alte cuvinte,
in situatia in care formarea profesionala a fost initiata de salariat, se pot stabili prin negociere alte conditii si alta perioada (mai mica sau mai mare decat cea de 3 ani) pentru restituirea cheltuielilor ocazionate de formarea profesionala, in cazul in care are loc incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului.
____
NOTE:
1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior).
2Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a III-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009, p. 257.
Comentarii articol (4)