avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu formare profesionala cu cim pe perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu formare profesionala cu cim pe perioada determinata

M-ar interesa daca pot sa solicit concediu de formare profesionala daca am cim pe perioada determinata, avand in vedere prevederea Codului muncii ca angajatul care a beneficiat de un astfel de concediu nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului. De asemenea, v-as ruga sa ma lamuriti ce inseamna "restituirea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala", daca angajatorul nu achita o taxa de participare la acest stagiu.
Va multumesc anticipat.





Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:42, 13 Martie 2011
”Art. 193 - (1) Participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului.

(2) Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.”

Conf. art. 194, chiar daca angajatorul nu plateste taxele aferente cursului de formare - de fapt nici nu este obligat, decat daca au trecut 2 sau 3 ani (in functie de numarul de salariati) de la angajare (ceea ce este putin probabil in cazul dvs. avand in vedere ca aveti CIM pe perioada determinata), acesta poate sa fie de acord de exemplu cu scoaterea dvs. din productie, ceea ce inseamna ca suporta o cheltuiala cu salariul dvs. pentru perioada respectiva.
timcyke a scris:

M-ar interesa daca pot sa solicit concediu de formare profesionala daca am cim pe perioada determinata, avand in vedere prevederea Codului muncii ca angajatul care a beneficiat de un astfel de concediu nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului. De asemenea, v-as ruga sa ma lamuriti ce inseamna "restituirea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala", daca angajatorul nu achita o taxa de participare la acest stagiu.
Va multumesc anticipat.




Chiar daca aveti c.i.m. pe durata determinata, puteti avea acces la cursuri de formare profesionala.
Potrivit art. 20 alin. 2 lit. a coroborat cu art. 193 din Codul muncii, modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contracte individuale de muncă.
Clauză de formare profesională vizează parcurgerea de către salariat, pe durata executării contractului individual de muncă, a unei anumite modalităţi de pregătire profesională . Se pot negocia:
- durata cursului sau stagiului de formare profesională;
- scoaterea parţială sau totală din activitate;
- cuantumul indemnizaţiei în cazul în care pregătirea profesională presupune scoaterea integrală din activitate a salariatului (art. 194 alin. 3);
- durata interdicţiei pentru salariat de a avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă în cazul în care cursul său stagiul de formare profesională a fost mai mare de 60 de zile şi cheltuielile au fost suportate de către angajator. În acest caz, art. 195 alin. 1 din Codul muncii stabileşte numai durata minimă a acestei interdicţii - cel puţin 3 ani - durata ei concretă - mai mare decât 3 ani - stabilindu-se, posibil, prin acordul părţilor.

Potrivit art. 195 alin. 3 C.mun., încălcarea de către salariat a interdicţiei de a avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă - pe o durată stabilită prin clauză de formare profesională de cel puţin 3 ani - determină obligarea celui în cauză să suporte cheltuielile ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din cea stabilită conform actului adiţional.
Prin negociere individuală nu se poate stabili un regim aplicabil salariatului mai aspru în raport cu cel legal (cum ar fi, spre exemplu, să suporte cheltuielile determinate de pregătirea sa profesională chiar şi în cazurile în care este concediat pentru motive care nu ţin de persoană să, ori să suporte integral cheltuielile în cauză chiar dacă a lucrat o perioadă de timp din cea stabilită contractual ca obligatorie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala, obligatii angajat iuliana_rosca iuliana_rosca Care sunt obligaţiile salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională. La terminarea formarii ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala......... r0nn r0nn Buna ziua, Acum 9 luni de zile m-am angajat la o firma, aceasta firma m-a trimis la un stagiu de pregatire in afara tarii. Stagiu de pregatire a durat 15 ... (vezi toată discuția)