ACCES PREMIUM
De ce premium?
Noul Cod al Muncii si clauza de formare profesionala
Noul Cod al muncii a adus importante modificari cu privire la clauza de formare profesionala, in sensul ca nu mai exista controversata conditie a duratei cursurilor de formare profesionala de cel putin 61 de zile, care dadea dreptul unui angajator sa obtina contravaloarea cheltuielilor ocazionate (suportate de el), daca salariatul avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii lor, in baza unui act aditional.
Articolul continuă mai jos
Mai exact, inainte de modificarea art. 194-195 din Cod, reiesea (din coroborarea art. 193 si art. 195 cu art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) din Codul muncii), ca
salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala, in baza unui act aditional incheiat in acest sens, doar in urmatoarele conditii ce se cereau a fi indeplinite cumulativ:
- participarea la cursul sau stagiul de formare profesionala a fost initiata de catre angajator si a avut o durata mai mare de 60 de zile;
- aceasta participare a presupus scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru ori a presupus scoaterea integrala din activitate;
- toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare au fost suportate de catre angajator.
Evident, interdictia incetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului trebuia inteleasa in sensul ca nerespectarea de catre salariat a obligatiei de mai sus determina restituirea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din durata stabilita conform actului aditional.
Doar un astfel de act incheiat in conditiile de mai sus putea sta la baza recuperarii cheltuielilor ocazionate de formarea profesionala initiata de angajator.
Prin Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
s-a eliminat:
– conditia duratei cursurilor de formare;
– conditia ca participarea la acestea sa presupuna scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru ori integrala.
Desigur, in prezent, nimic nu impiedica partile contractului sa
negocieze astfel de conditii, dar nu mai exista obligativitate legala in acest sens, pentru ca potrivit art. 195 alin. 1 din Cod, “Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 194 alin.(1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.”
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.