Atata timp cat nu s-a incheiat nici un act aditional prin care nu puteti parasi societatea timp de X ani (minim 2), atunci nu sunteti obligat sa platiti nimic.
Inteleg ca nu ati incheiat un contract special de formare profesională organizată de angajator.Trebuie sa-mi mai dati insa cateva informatii:
- care e durata totala ( in zile lucratoare) a cursurilor
- dacă participarea dvs la aceste cursuri a presupus scoaterea dvs din activitate pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, si daca ati beneficiat de salariu in aceasta perioada
- dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională a presupus scoaterea dvs integrală din activitate, si ati beneficiat in aceasta perioada de indemnizaţie plătită de angajator
Sa vedem ce spune legea: Codul muncii, art. 195:
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
Asadar, in principiu ( spun asta deoarece nu am inca toate elementele cauzei dvs), daca cursurile ce le-ati efectuat sunt de minimum 60 de zile, in conditiile prezentate mai sus, nu puteti avea initiativa incetarii contractului individual de munca cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
Catalin
Toate cursurile ( cu exceptia celui de Situatii de Urgenta) s-au facut in afara programului.
Cel mentionat a fost de 15 zile lucratoare cu scoatere din productie, unde angajatorul a platit doar drumul si diurna.
Actul aditional nu a fost adaugat la contractul individual, cel putin eu nu am semnat nimic de acest fel.
Va multumesc!
O intrebare pentru "catalin_just": credeti ca daca nu are act aditional de formare profesionala poate fi obligat sa plateasca cheltuielile de scolarizare? Conform art.195(2) din Codul muncii, eu cred ca nu - si aici "nikol.ilea" are dreptate.
Pentru "orlandobarbulescu": Angajatorul a cheltuit pentru toate cursurile pe care le-ati facut asa ca nu se va lasa prea usor fara sa platiti, macar in parte aceste cheltuieli. Un avocat bun si multa insistenta ii vor da castig de cauza, macar in parte. Eu cred ca ar fi mai bine sa vorbiti cu angajatorul, sa negociati si s-ar putea sa ajungati la intelegere.
Consider ca, incheierea unui act aditional la contractul individual de munca are la baza aceleasi principii generale ca la incheierea CIM. Actul aditional e doar o completare a actului principal si are la baza acordul ambelor parti. Salariatul nu poate fi obligat sa incheie un act aditional, aveti dreptate.
Dar, asa cum vedem, art.195 alin.(1) din Codul muncii, in anumite conditii ( cele prevazute de art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) din Codul muncii ), suportarea cheltuielilor de catre salariat nu este conditionata de existenta actului aditional la CIM. Sunt anumite conditii care se cer pentru ca salariatul sa fie obligat sa suporte aceste cheltuieli facute de angajator.Existenta sau inexistenta actului aditional, nu-l opreste pe angajator, sa ceara sau nu, restituirea sumei cheltuite cu formarea profesionala a salariatului lui.
In speta noastra,
In fapt, salariatul a beneficiat de un curs de 15 zile cu scoatere din productie, restul cursurilor au fost facute in afara programului.
In drept, nu sunt aplicabile dispozitiile art.195 alin.(1) din Codul muncii deoarece nu sunt intrunite conditiile prevazute de art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) din acelasi act normativ.
In concluzie, consider ca daca elementele prezentate sunt corecte, nu aveti obligatia sa suportati cheltuielile ocazionate de aceste cursuri.
In subsidiar, pentru cazul in care angajatorul va solicita incheierea actului aditional, semnati-l doar daca noile obligatii sunt corelate cu noul salariu. E musai !
Catalin