Avand in vedere constatarile din practica ale autoritatilor abilitate sa aplice prevederile legale care reglementeaza transportul de produse accizabile, cereale si produse procesate din cereale, ce au evidentiat amplificarea activitatilor comerciale ilicite, in care sunt implicati operatorii economici ce se ocupa cu comercializarea si transportul acestor categorii de produse, se impune interventia legislativa de urgenta, in sensul perfectionarii instrumentelor legale necesare pentru prevenirea si combaterea acestor activitati. Reglementarea se impune cu atat mai mult cu cat s-a inregistrat o crestere a numarului de transporturi ilicite de
produse accizabile, diversificandu-se concomitent formele de realizare a acestor fapte ilicite. De asemenea, in perioada campaniei agricole de vara se amplifica activitatile comerciale ilicite in care sunt implicati operatorii economici ce se ocupa cu comercializarea si transportul cerealelor, fiind momentul in care se creeaza stocuri ilicite de cereale ce ulterior sunt utilizate pentru tranzactii comerciale sau productia de panificatie neinregistrata.
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 1. — (1) Prin derogare de la dispozitiile art. 221 alin. (3) teza I din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru constatarea si sanctionarea contraventiei prevazute de art. 220 alin. (1) lit. k) din aceeasi ordonanta, controlul asupra mijloacelor de transport se efectueaza de catre echipe mixte alcatuite din personalul de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate si personalul anume desemnat din cadrul Politiei Romane.
(2) La solicitarea personalului anume desemnat din cadrul Politiei Romane, care face parte din echipa mixta prevazuta la alin. (1), personalul de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate are obligatia de a efectua controlul de specialitate prevazut la alin. (1).
(3) Personalul anume desemnat din cadrul Politiei Romane care face parte din echipa mixta prevazuta la alin. (1) va opri in trafic mijloacele de transport marfa, in vederea efectuarii controlului de specialitate, din oficiu sau la solicitarea personalului de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate.
(4) Constatarea contraventiei prevazute de art. 220 alin. (1) lit. k) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si aplicarea sanctiunilor stabilite prin dispozitiile art. 220 alin. (2) din acelasi act normativ se fac de catre personalul de specialitate din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate.
Art. 2. — Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 27 februarie 2006, aprobata cu modificari prin Legea nr. 225/2006, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 14 alineatul (1), dupa litera d) se introduce o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
„e) transportul in scop comercial al cerealelor sau al produselor de panificatie, neinsotite de documentele prevazute de lege care sa justifice provenienta licita a acestora, cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei, confiscarea marfii si a mijlocului de transport marfa utilizat in acest scop.”
2. La articolul 14, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la alin. (1) lit. a)—d) se fac de catre persoane
imputernicite in acest scop de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, iar a celor prevazute la alin. (1) lit. e) se fac de catre Garda Financiara si personalul anume desemnat din cadrul Politiei Romane.”
Art. 3. — (1) Veniturile rezultate din valorificarea bunurilor confiscate si ca urmare a aplicarii sanctiunilor potrivit art. 1 si art. 2 constituie venituri la bugetul de stat. Din aceste venituri se retine o cota de 15% care se constituie intr-un fond de premiere la dispozitia ministrului administratiei si internelor si a ministrului finantelor publice, in cote egale.
(2) Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice vor emite ordine in aplicarea dispozitiilor art. 1 si art. 3 alin. (1).
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Viceprim-ministru,
ministrul administratiei si internelor,
Dan Nica
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Bucuresti, 30 iunie 2009.
Nr. 93.
Comentarii articol (0)