Protestele declansate de judecatori ca urmare a retragerii sporului de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica incalca o serie de prevederi legale, considera ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intr-o scrisoare deschisa adresata joi presedintilor Curtilor de Apel, ai tribunalelor si judecatoriilor.
“Protestele desfasurate incalca o serie de prevederi legale si statutare si ignora imprejurari de drept si de fapt evidente”, noteaza ministrul Catalin Predoiu.
De asemenea, acesta adauga si faptul ca “protestul ignora recentele dispozitii ale Curtii Constitutionale privind conflictele constitutionale in privinta sporului de 50% si a finantarii sistemului judiciar”.
“Perturbarea activitatii instantelor prin intreruperea judecatilor nu poate, prin ea insasi sa aduca rezolvarea acestor probleme si nu are nici macar valenta de a aduce in atentia executivului problemele invocate, pentru ca acestea sunt deja cunoscute”, apreciaza Catalin Predoiu.
Totodata, ministrul Predoiu mentioneaza si faptul ca Guvernul are in vedere plata titlurilor executorii obtinute in instanta, "insa, in acest moment nu exista resurse necesare platii acestor drepturi, iar fondurile respective nu pot fi alocate in dauna altor categorii sociale, si acestea afectate de criza”.
Ministrul justitiei solicita incetarea acestor proteste si subliniaza “fara echivoc faptul ca, indiferent de conditiile economice, un magistrat trebuie sa respecte prevederile Constitutiei, ale legilor si ale statutului profesional".
Astazi este cea de-a treia zi de proteste, dupa ce, marti, magistratii din cadrul Judecatoriilor sectoarelor 1-6, Buftea si Cornetu, precum si cei din cadrul Tribunalului Bucuresti au suspendat sedintele de judecata, timp de doua ore.
Totodata, vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dragos Calin, a anuntat, miercuri, ca sedintele de judecata de la toate instantele din tara vor fi suspendate, incepand de joi, pe durata nedeterminata, actiunile urmand sa aiba loc zilnic, timp de trei ore.
Comentarii articol (4)