Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a aprobat, prin Ordinul nr. 107/2009, un nou Regulament privind supravegherea modului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
Ordinul ANRMAP nr. 107/2009 a fost
publicat joi, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 473, si
abroga Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice nr. 113/2008 pentru aprobarea Regulamentului privind supravegherea modului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 383 din 20 mai 2008.
Potrivit Regulamentului aprobat prin Ordinul nr. 107/2009, in exercitarea functiei de supraveghere a achizitiilor publice, activitatile ANRMAP sunt:
a) constatarea faptelor prin care se incalca sau se eludeaza prevederile legale in domeniul achizitiilor publice;
b) sanctionarea faptelor prevazute la lit. a), in masura in care acestea constituie contraventii;
c) utilizarea masurilor prin care se pot preveni, stopa sau remedia efectele produse de incalcarea ori eludarea prevederilor legale in organizarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, altele decat aplicarea de sanctiuni.
Conform aceluiasi Regulament, obiectul supravegherii il constituie numai acele proceduri de achizitii publice care sunt finalizate prin incheierea unui contract de achizitie publica, de concesiune de lucrari publice sau de concesiune de servicii. In schimb, daca procedura de achizitie publica a fost anulata ca urmare a deciziei autoritatii contractante, obiectul supravegherii il va constitui numai verificarea legalitatii acestei decizii.
Procedura de supraveghere se va efectua de o echipa de control a ANRMAP, respectand urmatoarele
etape:
a) intocmirea unei note de informare;
b) transmiterea catre autoritatea contractanta sau catre operatorul economic a comunicarii privind inceperea procedurii de supraveghere;
c) efectuarea controlului procedurilor de atribuire aplicate de autoritatile contractante/operatorii economici;
d) incheierea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor si/sau luarea masurilor de prevenire, stopare ori remediere a efectelor, daca este cazul;
e) intocmirea raportului de control;
f) transmiterea catre autoritatea contractanta/operatorul economic a comunicarii privind incetarea procedurii de supraveghere.
Procedura de supraveghere se va desfasura la sediul autoritatii contractante sau al operatorului economic si numai prin exceptie, in cazurile si conditiile prevazute de Regulament, la sediul ANRMAP.
Atat autoritatea contractanta, cat si operatorul economic supus procedurii de supraveghere, sunt obligati sa puna la dispozitia echipei de control toate documentele si actele solicitate in termenele stabilite, precum si un spatiu adecvat desfasurarii acestei activitati, in cadrul sediului propriu.
Comentarii articol (0)