Inspectia Muncii a desfasurat, in perioada 6-10 iulie 2009, o serie de controale pentru verificarea respectarii prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca, precum si identificarea cazurilor de munca fara forme legale in domeniul constructiilor. Actiunile de control au vizat peste 1500 de angajatori, iar amenzile au depasit 2,3 milioane de lei.
In
domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost controlati la nivel national 1517 angajatori cu 63.213 angajati, ce aveau ca profil declarat activitatea de constructii.
Dintre acestia, au fost sanctionati contraventional 943, ceea ce reprezinta 38% din totalul firmelor.
Cuantumul amenzilor a fost in valoare de 1.578.000 de lei. Pentru nerespectarea cerintelor de securitate si sanatate in munca, inspectorii de munca au aplicat 1351 sanctiuni contraventionale, din care 1076 avertismente si 275 amenzi.
In situatia in care s-a constatat ca exista un pericol iminent de accidentare, s-a dispus sistarea activitatii in 17 unitati, la 95 locuri de munca si a 339 echipamente de munca.
Ponderea cea mai mare a deficientelor constatate o au: nefolosirea echipamentului individual de protectie de catre lucratori (17.27%); protejarea si utilizarea necorespunzatoare a platformelor de lucru, pasarelelor si scarilor schelelor (15.76%); lipsa masurilor colective de prevenire a caderilor de la inaltime – balustrada, mana curenta, protectie suplimentara (18.18%); conceperea, construirea si intretinerea necorespunzatoare a schelelor (8.79%); lipsa controlarii schelelor de catre o persoana competenta (9,80%); utilizarea scarilor necorespunzatoare din punct de vedere al rezistentei si intretinerii lor (5.86%)
Inspectoratele teritoriale de munca care au constatat cele mai multe deficiente sunt: Alba - 7%, Arges – 6%, Galati, Hunedoara, Salaj, Vaslui – 5%, Buzau, Dolj, Neamt, Sibiu, Valcea - 4%.
In
domeniul relatiilor de munca, au fost sanctionati 530 de angajatori, adica 38,65% din numarul total de angajatori controlati. S-au aplicat
amenzi de 810.600 de lei si s-au dispus 3.711 de masuri. Au fost depistate 426 de persoane ce isi desfasurau activitatea fara a avea incheiate contracte individuale de munca.
Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, neacordarea concediilor de odihna, nerespectarea duratei timpului de lucru si a prevederilor legale privind repausul saptamanal, nesemnarea de catre salariati a documentelor justificative privind ridicarea drepturilor salariale.
Comentarii articol (0)