Solutionarea problemei sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50% tine in principal de clarificarea legislatiei privind salarizarea personalului din justitie si de alocarea unor fonduri suficiente pentru sistem, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei (MJ), remis luni.
MJ mai arata ca rezolvarea conflictului dintre Executiv si puterea judecatoreasca va depinde de masura in care "legea salarizarii unice va reusi sa raspunda si sa rezolve problemele din sistemul judiciar".
"Intreruperea activitatii instantelor nu este de natura sa rezolve situatia. Dimpotriva, are un impact negativ asupra justitiabililor, cu riscul de a conduce la scaderea in continuare a nivelului de incredere a cetatenilor in justitie", subliniaza MJ.
Fondurile pentru sporuri, epuizate
MJ a anuntat, din luna iulie, ca nu mai dispune de fondurile necesare pentru plata sporului de 50%. Fondurile alocate prin Legea bugetului de stat pentru 2009 in acest scop au fost epuizate in cateva luni.
Cu toate acestea, sporul a fost platit in perioada martie - mai 2009, celor care obtinusera acest drept pentru viitor prin hotarari judecatoresti definitive.
Potrivit estimarilor MJ, mai sunt de platit personalului din cadrul instantelor judecatoresti aproximativ 1,12 miliarde de lei (270.000.000 euro) pentru a stinge datoriile la zi.
In luna iunie 2009, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care plata drepturilor obtinute prin hotarari executorii de personalul din intregul sector bugetar a fost esalonata pentru 2010-2012.
Pe 3 iulie, MJ a informat instantele printr-o circulara ca plata acestui spor va fi intrerupta, ca urmare a epuizarii fondurilor. Circulara prin care MJ informa ca sporul de 50% nu va mai fi platit incepand cu luna iulie a fost contestata in justitie de catre judecatori, hotararea primei instante fiind de a suspenda efectele acesteia.
Totodata,
ICCJ a actionat in judecata Ministerul Finantelor Publice (MFP), avand in vedere refuzul ministerului de a plati personalului instantei supreme sporurile castigate prin hotarari judecatoresti.
Protestele magistratilor
Ca urmare a acestei situatii, pe 7 iulie, au debutat
actiuni de intrerupere a activitatii de judecata, la initiativa unor sefi de instante bucurestene si a unor asociatii profesionale ale magistratilor.
Protestele s-au extins si in tara, activitatea instantelor fiind suspendata zilnic intre orele 9.00 si 12.00. Personalul auxiliar s-a alaturat acestor actiuni, oprind activitatea intre orele 12.00 si 14.00.
Hotarari judecatoresti favorabile, pentru 90% din personalul din sistemul judiciar
In perioada cuprinsa intre anii 2001 - 2008, MJ s-a confruntat cu un amplu fenomen contencios prin care aproximativ 90% din personalul din sistemul judiciar, magistrati si personal auxiliar, a obtinut acordarea sau recunoasterea unor drepturi salariale prin hotarari judecatoresti executorii si definitive.
Valul de litigii a atins punctul maxim in perioada 2007-2008, obiectul acestor procese fiind, in special, acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%.
Sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50% a fost introdus in 1997. In anul 2000, acest spor a fost eliminat printr-o ordonanta de guvern, care modifica Legea privind salarizarea personalului din justitie (Ordonanta Guvernului nr. 83/2000 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1996). De notat ca, in acelasi timp, ordonanta a inclus sporul de 50% in baza de calcul salariala.
Ulterior, majoritatea magistratilor si personalul auxiliar au actionat in judecata MJ, solicitand plata sporului de 50%, pe motiv ca acest spor prevazut printr-o lege organica, nu putea fi eliminat din lege printr-o ordonanta a Guvernului.
Practica judecatoreasca si Inalta Curte de Casatie si Justitie, in decizia privind recursul in interesul legii din martie 2008, au statuat ca judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, precum si personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica.
Pe de alta parte, Curtea Constitutionala s-a pronuntat recent in doua randuri in conflictul constitutional dintre autoritatea executiva si cea judecatoreasca, in defavoarea autoritatii judecatoresti, inclusiv in ceea ce priveste problema sporurilor salariale acordate prin hotarari judecatoresti (
decizia nr. 838 din 27 mai 2009).
Comentarii articol (13)