Normele metodologice au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 870/2009, publicata joi, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 528.
Prin OUG nr.77/2009, Guvernul a instituit un nou cadru legislativ privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.
Normele de aplicare sunt structurate in cinci capitole si anume: un prim capitol ce cuprinde dispozitiile generale, al doilea capitol cuprinde conditiile specifice autorizarii diferitelor categorii de jocuri de noroc, al treilea capitol cu obligatiile organizatorilor de jocuri de noroc, capitolul patru privind sanctiunile si ultimul capitol privind dispozitiile tranzitorii si finale.
In capitolul care reglementeaza dispozitiile generale in ceea ce priveste organizarea jocurilor de noroc, a fost introdusa obligativitatea obtinerii licentei de organizare a jocurilor de noroc pentru fiecare activitate in parte, ce actioneaza pe o perioada de 5 ani de la data acordarii. In acelasi capitol, a fost introdusa necesitatea obtinerii de autorizatii de exploatare pentru fiecare mijloc de joc de noroc sau pentru fiecare spatiu de desfasurare a activitatii de jocuri de noroc, dupa caz.
Totodata, au fost prevazute elemente de siguranta impotriva contrafacerii formularelor de autorizatii pentru exploatarea activitatilor din domeniul jocurilor de noroc.
Mai mult, normele introduc notiunea de exploatare directa, in acest fel fiind create locuri de munca suplimentare, operatorii economici avand obligatia de a utiliza numai personal propriu angajat in derularea activitatilor de jocuri de noroc.
De asemenea, actul normativ creeaza posibilitatea asocierii intre doi organizatori de jocuri de noroc in sensul operarii directe a mijloacelor de joc din aceeasi incinta.
Normele mai definesc modalitatile de introducere pe piata jocurilor de noroc a mijloacelor de joc, fiind prevazute formularele pentru declaratiile pe care organizatorii de jocuri de noroc sunt obligati sa le prezinte comisiei de autorizare , pentru a putea fi monitorizate mijloacele de joc la nivelul intregii tari.
In plus, normele stabilesc conditiile de autorizare specifice tuturor categoriilor de jocuri de noroc. La categoria jocurilor tip slot- machine, au fost stabilite mijloacele de joc, numarul minim de mijloace de joc, conditiile necesare a fi indeplinite de incintele in care sunt exploatate aceste jocuri de noroc si regulile generale care se aplica tuturor categoriilor de jocuri de noroc cum ar fi panotajul sau iluminatul.
Conform HG nr. 870/2009, monitorizarea, inregistrarea si evidentierea tuturor operatiunilor de exploatare va cuprinde:
a) in cazul slot-machine este obligatoriu sa se realizeze in decursul unui an de zile, de la data aparitiei ordonantei de urgenta, prin introducerea unor dispozitive de tip black- box, normele aducand lamuriri suplimentare in privinta aceasta;
b) in cazul pariurilor au fost precizate modalitatile in care vor fi puse la dispozitia MFP terminale prin care reprezentatii cu atributii de control si monitorizare vor avea acces permanent la informatiile privind activitatea desfasurata ;
c) la activitatea de tip bingo organizat prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune prin sistemul computerizat de inregistrare, stocare, omolagare si raportare contabila compus dintr-un terminal, sistem pentru securizarea transmisie de date.
d) activitatea de tip cazinou a fost extinsa pentru jocul direct intre participanti fiind utilizate toate mesele la care jocurile se desfasoara prin intermediul cartilor de joc si zarurilor.
Comentarii articol (1)