Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 13/2009 pentru punerea in aplicare a Normelor privind procedura de supraveghere, in domeniul asigurarilor, a aplicarii sanctiunilor internationale, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 555, din 10 august 2009.
In temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) si (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
avand in vedere prevederile art. 12 alin. (2) si ale art. 17 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 217/2009,
potrivit hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 21 iulie 2009, prin care s-au adoptat Normele privind procedura de supraveghere, in domeniul asigurarilor, a punerii in aplicare a sanctiunilor internationale,
presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor emite urmatorul ordin:
Art. 1. — (1) Se pun in aplicare Normele privind procedura de supraveghere, in domeniul asigurarilor, a aplicarii sanctiunilor internationale.
(2) Normele prevazute la alin. (1) intra in vigoare la data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 2. — Directiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
Angela Toncescu
Bucuresti, 30 iulie 2009.
Nr. 13.
ANEXA
NORME
privind procedura de supraveghere, in domeniul asigurarilor, a aplicarii sanctiunilor internationale
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. — Prezentele norme reglementeaza modul de supraveghere a punerii in aplicare de catre entitatile autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a sanctiunilor internationale instituite prin actele prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008 privind punerea in aplicare a sanctiunilor internationale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 217/2009.
Art. 2. — in functie de tipul sanctiunii internationale, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor are competente in solutionarea instiintarilor sau cererilor prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008, aprobata cu
modificari prin Legea nr. 217/2009.
Art. 3. — Sub incidenta prezentelor norme intra asiguratorii, reasiguratorii, brokerii de asigurare si/sau de reasigurare persoane juridice romane, precum si sucursalele din Romania ale asiguratorilor, reasiguratorilor si intermediarilor in asigurari si/sau reasigurari cu sediul in Spatiul Economic European, denumiti in continuare entitati.
Art. 4. — Termenii si expresiile utilizate in prezentele norme au semnificatiile prevazute la art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 217/2009, si la art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL II
Activitatea de supraveghere a punerii in aplicare a sanctiunilor internationale
Art. 5. — Comisia de Supraveghere a Asigurarilor:
a) asigura publicitatea prevederilor actelor care instituie sanctiuni internationale obligatorii in Romania, prin afisarea pe pagina de internet proprie (www.csa-isc.ro);
b) sa verifice respectarea de catre entitatile prevazute la art. 3 a masurilor dispuse prin actele ce instituie sanctiuni internationale;
c) sa impuna masurile necesare pentru a asigura punerea in aplicare a sanctiunilor internationale;
d) sa solicite informatii si documente suplimentare ori sa desfasoare investigatii proprii sau cu sprijinul altor autoritati competente ori poate sa foloseasca informatii provenite din alte surse.
b) informeaza Ministerul Afacerilor Externe, semestrial sau ori de cate ori este nevoie, despre modul n care sunt aplicate sanctiunile internationale n domeniul lor de competenta, despre ncalcari ale acestora si cazuri aflate n curs de solutionare, precum si despre orice alte dificultati de aplicare;
c) organizeaza o evidenta proprie cu privire la punerea n aplicare a sanctiunilor internationale n domeniul asigurarilor si transmite aceste informatii, la cerere, Ministerului Finantelor Publice.
Art. 6. — (1) Ulterior adoptarii unui act prin care sunt instituite sanctiuni internationale, oricare dintre entitatile prevazute la art. 3, care au date si informatii despre persoane ori entitati desemnate, care detin sau au sub control bunuri ori care au date si informatii despre acestea, despre tranzactii legate de bunuri sau n care sunt implicate persoane ori entitati desemnate, au obligatia de a nstiinta Comisia de Supraveghere a Asigurarilor
din momentul n care iau cunostinta despre existenta situatiei care impune nstiintarea.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va lua n considerare numai acele nstiintari care cuprind cel putin datele personale si de contact minime care sa permita identificarea autorului acesteia.
(3) n situatia n care constata ca nstiintarea primita nu face obiectul domeniului sau de competenta, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor transmite n termen de 24 de ore nstiintarea catre autoritatea competenta. n situatia n care autoritatea competenta nu poate fi identificata, nstiintarea se transmite Ministerului Afacerilor Externe, n calitatea sa de coordonator al Comitetului interinstitutional.
Art. 7. — Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este in drept:
a) sa monitorizeze activitatea entitatilor prevazute la art. 3;
b) sa verifice respectarea de catre entitatile prevazute la art. 3 a masurilor dispuse prin actele ce instituie sanctiuni internationale;
c) sa impuna masurile necesare pentru a asigura punerea in aplicare a sanctiunilor internationale;
d) sa solicite informatii si documente suplimentare ori sa desfasoare investigatii proprii sau cu sprijinul altor autoritati competente ori poate sa foloseasca informatii provenite din alte surse.
Art. 8. — Entitatile prevazute la art. 3 au obligatia sa elaboreze si sa aplice politici, proceduri si mecanisme interne adecvate in materie de cunoastere a clientului, de raportare, de pastrare a evidentelor, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, pentru a preveni si impiedica implicarea lor in operatiuni suspecte de spalare de bani si finantare a actelor de terorism, asigurand instruirea corespunzatoare a personalului propriu si a celui cu mandat.
Art. 9. — (1) Entitatile prevazute la art. 3 au obligatia sa desemneze una sau mai multe persoane din cadrul personalului propriu, care sa aiba responsabilitati in aplicarea si respectarea sanctiunilor internationale.
(2) Numele, functia si responsabilitatile stabilite pentru persoanele mentionate la alin. (1) trebuie sa fie communicate Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme.
(3) Entitatile prevazute la art. 3 au obligatia de a notifica Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la
schimbarea sau inlocuirea persoanelor mentionate la alin. (1), in termen de 10 zile de la data respectivei modificari.
Art. 10. — (1) Entitatile prevazute la art. 3 au obligatia sa raporteze Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor tranzactiile prezumate ca fiind tranzactii suspecte, din momentul in care iau cunostinta despre existenta situatiei care impune instiintarea.
(2) Raportarile trebuie sa includa toate datele relevante privind persoanele, contractele si conturile implicate, precum si valoarea totala a bunurilor.
Art. 11. — Asiguratorii sunt raspunzatori pentru agentii persoane juridice si fizice, precum si de informarea acestora cu privire la sanctiunile internationale instituite prin actele prevazute la art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 217/2009.
CAPITOLUL III
Sanctiuni
Art. 12. — in cazul in care Comisia de Supraveghere a Asigurarilor constata incalcari ale dispozitiilor prezentelor
norme, ale sanctiunilor internationale de catre entitatile prevazute la art. 3, aceasta este in drept sa aplice sanctiunile prevazute la art. 39 din Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si la art. 26 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 202/2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 217/2009, sau sa sesizeze organele de urmarire penala, dupa caz.
CAPITOLUL IV
Dispozitii finale
Art. 13. — Termenele prevazute de prezentele norme, care expira intr-o zi de sarbatoare legala sau intr-o zi nelucratoare, se vor prelungi pana la sfarsitul urmatoarei zile lucratoare.
Art. 14. — Prezentele norme se completeaza de drept cu celelalte prevederi legale incidente.
Comentarii articol (0)