El a precizat ca fiecare notificare pentru acordarea ajutorului de stat a fost atent analizata. Institutia a avizat in acest an 31 de decizii de autorizare, din care 19 au fost avizate deja de Comisia Europeana.
"Au fost si decizii negative, pentru prima data in Romania, privind acordarea unor ajutoare de stat, intrucat s-a constatat ca in acele cazuri nu au fost indeplinite conditiile privind contributia beneficiarilor de ajutor de stat la programul de investitii necesar restructurarii", a spus Berinde. Potrivit unui raport de bilant al institutiei, cele doua firme sunt Textila Buhusi si Forseco Targu Ocna.
Intrebat daca institutia pe care o conduce va aviza favorabil fuziunea dintre rafinariile RAFO si Carom Onesti, Berinde a declarat ca, in prezent, se urmaresc scopul si impactul fuziunii si ca "nu se va accepta nici o derogare si nici o exceptie de la lege".
Amenzi-record in 2004
Consiliul Concurentei a aplicat unor societati comerciale, in acest an, amenzi-record pentru incalcarea prevederilor Legii Concurentei. Cazul de ultima ora este cel al firmei Kronospan - singurul producator din tara de PAL melaminat, materia prima pentru fabricarea mobilei -, care a fost amendata, ieri, cu 34 miliarde de lei (1,2 milioane de dolari), dupa ce Consiliul Concurentei a constatat ca societatea a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata producerii placilor din aschii lemnoase, a declarat presedintele institutiei, Mihai Berinde. Mai precis, Kronospan a crescut pretul produselor fabricate cu 50%, beneficiind de pozitia sa dominanta din piata. Grupul austriac a motivat majorarea prin necesitatea alinierii la preturile practicate pe piata europeana.
"Amenda acordata firmei Kronospan este cea mai mare acordata vreodata unui singur agent economic. Investigatia a fost deschisa la initiativa noastra si a durat patru luni", a spus Berinde. El a precizat ca Kronospan va fi monitorizata timp de 24 de luni cu privire la preturile practicate si la relatiile contractuale cu producatorii de mobila.
Grupul austriac Kronospan a preluat, in luna iunie a.c., fabricile Sebes si Sepal de la grupul italian Frati. Imediat dupa achizitie, Consiliul Concurentei a primit informatii de pe piata potrivit carora preturile la PAL au crescut in medie cu 40%, periclitand pozitia pe piata a producatorilor de mobila.
Consiliul a solicitat Kronospan Sepal Sebes ca, pe perioada desfasurarii investigatiei, sa ia in considerare posibilitatea revenirii asupra cresterii de pret. Astfel, conducerea societatii a decis sa diminueze preturile practicate cu 11% la PAL simplu si cu 6% la PAL melaminat, calculate pe baza pretului materiei prime din luna septembrie.
Comentarii articol (0)