ACCES GRATUIT
Micile firme private vor fi sprijinite de stat
Europa autorizeaza sprijinirea micilor firme private prin sistemul de ajutoare de stat. Pentru IMM-uri, politica de ajutorare este mai putin restrictiva decat in cazul firmelor mari, explica Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.
Articolul continuă mai jos
Europa autorizeaza sprijinirea micilor firme private prin sistemul de ajutoare de stat. Pentru IMM-uri, politica de ajutorare este mai putin restrictiva decat in cazul firmelor mari, explica Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. IMM-urile pot primi subventii, credite si garantii in conditii preferentiale, reduceri de pret la bunurile furnizate si la serviciile prestate de catre autoritati, pot cumpara teren apartinand domeniului privat al statului sub pretul pietei, pot beneficia de reduceri si amanari de la plata impozitelor, de anularea de datorii sau de preluarea pierderilor. Comparativ cu intreprinderile mari, IMM-urile beneficiaza de o intensitate mai mare a ajutorului de stat (raportul dintre valoarea ajutorului de stat si cea a investitiei realizate), care poate ajunge la pana la 65% din costurile eligibile ale proiectului.
Cu conditia sa nu distorsioneze piata si mediul concurential. Trei scheme autorizate de ajutor de stat Orice intentie de acordare a unui ajutor de stat trebuie notificat ex-ante la Consiliul Concurentei. Acesta a autorizat pana acum trei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri: programul pentru rambursarea impozitelor platite de intreprinzatori pentru profitul reinvestit, cu un buget de 245 miliarde lei vechi in 2005, programul pentru infiintarea incubatoarelor de afaceri, cu un buget de 81,6 miliarde lei vechi in perioada 2004 - 2008, prin care un IMM poate beneficia anual de alocatii financiare nerambursabile de pana la 300 milioane lei, si un al treilea program, autorizat in martie 2005, pentru restructurarea IMM-urilor aflate in dificultate, cu un buget de 4.900 miliarde lei pentru 2005-2009. Presedintele Consiliului Concurentei sustine ca legislatia romaneasca a luat in considerare atat importanta IMM-urilor in cresterea economica - IMM-urile contribuie cu 60 la suta din veniturile statului -, dar si accesul mai dificil la finantare, in special din cauza garantiilor limitate. La noi, IMM-urile pot beneficia de ajutoare de stat pentru investitii (tehnice, tehnologice si de mediu), crearea de locuri de munca, servicii de consultanta, restructurarea activitatii, instruirea angajatilor si activitati de cercetare-dezvoltare.
www.adevarulonline.ro
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)