Primul-ministru Emil Boc va coordona comisia care va integra propunerile din Codul Educatiei, initiat de Ministerul Educatiei, si pachetul de propuneri promovat de Comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea, astfel incat proiectul care va rezulta sa fie conform Programului de guvernare si Pactului National pentru Educatie.
"Nu sunt partizanul absolut al nici unui pachet de legi: nici al pachetului de legi promovat de doamna ministru Andronescu, nici al pachetului de legi promovat de domnul Miclea. Sunt insa sustinatorul unui proiect de lege care sa respecte Programul de guvernare si angajamentele din Pactul National pentru Educatie. Sunt sustinatorul unui proiect de lege cu solutii educationale viabile si reformatoare la problemele educatiei, indiferent daca aceste solutii provin din pachetul Andronescu sau Miclea”, a afirmat premierul, la finalul sedintei de Guvern, de miercuri.
Primul-ministru a subliniat ca Executivul abordeaza domeniul educatiei pornind de la doua repere fundamentale: Parteneriatul pentru Romania, in baza caruia functioneaza Guvernul, si Programul de guvernare, adoptat in Parlament.
Seful Executivului a aratat ca apreciaza mai multe aspecte ale proiectului Codului educatiei, propus de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, mentionand reglementarile referitoare la stagiatura din invatamantul preuniversitar, la invatamantul medical, la invatamantul militar, insa considera ca proiectul nu respecta unele dintre prevederile Programului de guvernare si ale Pactului National pentru Educatie.
"Aceste aprecieri sunt produsul unei analize pe care am efectuat-o atat personal, studiind timp de o saptamana proiectul de lege initiat de Ministerul Educatiei, cat si in urma discutiilor care au avut loc la Camera Deputatilor”, a afirmat seful Executivului.
Premierul Emil Boc a aratat cateva dintre propunerile incluse in Codul Educatiei de catre ministerul de resort, care nu se incadreaza in programul de guvernare si in Pactul National pentru Educatie. Aceste aspecte se refera la depolitizarea conducerii scolilor, asigurarea calitatii si a ierarhizarii universitatilor, descentralizare, educatia permanenta.
In privinta depolitizarii conducerii scolilor, in Pactul National pentru Educatie, la Punctul 2, se mentioneaza explicit faptul ca, "garantam depolitizarea si profesionalizarea managementului institutiilor de educatie si cercetare". In viziunea Codului, directorii scolilor pot avea apartenenta politica si sunt numiti si angajati de catre inspectorul general, care, la randul lui, este numit politic.
Din acest punct de vedere, premierul considera ca trebuie corectata aceasta prevedere, pentru a fi pusa in acord cu prevederile Pactului National pentru Educatie si al Programului de guvernare.
Potrivit premierului, un alt exemplu, in problema asigurarii calitatii si a ierarhizarii universitatilor ar consta in faptul ca la Punctul 5 din Pactul National pentru Educatie, se mentioneaza explicit "sustinem ierarhizarea cat mai curand posibil a universitatilor".
”Din nefericire, in proiectul de lege initiat de Ministerul Educatiei nu exista ideea de ierarhizare si de clasificare pe baza de audit a universitatilor", a subliniat Emil Boc.
In problema descentralizarii, la Punctul 4 din Pact, se mentioneaza: "se cere descentralizarea comprehensiva, financiara, curriculara si de resurse umane". In proiectul de lege initiat de Ministerul Educatiei, resursele umane - adica profesorii, directorii de scoli - sunt gestionate de minister si de inspectorate, nu de scoli. ”Scolile, practic, nu au nici o putere in angajarea profesorilor sau a directorului. Nu exista autonomia profesorului in adaptarea predarii la caracteristicile elevilor” , a aratat Emil Boc.
“Este timpul sa luam decizii. Incepand cu anul 2007, continuand cu anul 2008 si 2009 se discuta foarte mult pe marginea reformei domeniului educational, insa, nu se iau decizii. Cred ca toti am cazut la un acord in dezbaterile de ieri si astazi: ca nimeni nu este multumit cu ceea ce avem in domeniul Educatiei. Cred ca utilizand cele doua expertize de specialitate putem, noi, Guvernul Romaniei, sa ne asiguram ca vom promova un proiect de lege bun, care va putea sa imbunatateasca calitatea actului educational din Romania”, a declarat primul-ministru Boc.
Comentarii articol (1)