Totodata, pentru prevenirea, in viitor, a unor situatii similare celei de la Universitatea Spiru Haret, "solutia Guvernului este adoptarea Pachetului de legi pe Educatie prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului”, a declarat primul-ministru Boc.
Pachetul de legi urmeaza sa fie finalizat pana la data de 14 august , termen convenit de membrii cabinetului in cadrul sedintei de guvern, de miercuri.
"Vom solicita tuturor partidelor politice care au semnat Pactul national pentru educatie sa isi nominalizeze expertii care sa lucreze alaturi de ministrul educatiei, de cei care au elaborat raportul comisiei Miclea, pentru a pune pe masa Guvernului si apoi a Parlamentului cel mai bun pachet legislativ pe educatie posibil, care sa previna astfel de situatii pentru viitor”, a subliniat seful Executivului.
Pachetul de legi va contine sanctiuni exprese pentru depasirea limitelor autonomiei universitare.
”Autonomia universitara este garantata de Constitutie, dar utilizarea abuziva a autonomiei universitare trebuie sa fie sanctionata. Pentru aceasta, pachetul de legi pe care il avem si care va fi dezbatut asa cum am spus in continuare contine sanctiuni foarte precise: desfiintarea prin lege a acelei universitati sau a acelui program care nu respecta conditiile de acreditare si nu prezinta opiniei publice prin institutiile de acreditare recunoscute de lege datele necesare pentru a avea in fata oameni informati care se inscriu in procesul educational”, a precizat premierul Boc .
Primul-ministru a evidentiat si avantajele raportului elaborat de comisia Miclea pentru cei care doresc sa devina absolventi de invatamant superior, respectiv ierarhizarea universitatilor si a programelor de studii precum si sanctionarea utilizarii abuzive a autonomiei universitare.
„Avem nevoie de performanta. Pentru performanta avem nevoie de reguli clare care trebuie sa fie respectate de catre toti indiferent despre cine este vorba si indiferent de cine ar preda la o facultate sau alta”, a conchis premierul Boc.
Comentarii articol (3)