Premierul Emil Boc a prezentat la finalul sedintei de Guvern de miercuri o serie de masuri economice care vizeaza sustinerea mediului de afaceri, printre care se numara extinderea programului Rabla, neimpozitarea profitului reinvestit, scheme de ajutor pentru IMM-uri sau introducerea impozitului forfetar pe activitati.
"Vom promova, la nivel guvernamental, inclusiv prin procedura asumarii raspunderii ce va fi declansata la inceputul lunii septembrie, mai multe masuri anticriza, dintre care amintesc:
neimpozitarea profitului reinvestit - aceasta masura este certa, va fi luata, se va aplica de 1 octombrie si va fi promovata prin procedura angajarii raspunderii Guvernului, in fata Parlamentului”, a declarat premierul Boc.
In plus, de la 1 ianuarie 2010, va fi introdus
impozitul forfetar pe activitati unde evaziunea fiscala este dificil de evaluat si care va inlocui impozitul minim. Premierul considera ca impozitul minim si-a atins scopul urmarit de Guvern, si anume de a elimina de pe piata acele firme care erau folosite doar pentru a realiza intermedieri sau desfasurau alte activitati ilegale.
De asemenea, o alta masura pe care guvernul o va sustine vizeaza sprijinirea productiei pentru export, prin garantii si contragarantii, printr-o schema pe care o va pune la punct cu EximBank.
Totodata, Guvernul va propune instituirea unor
scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri aflate in dificultate din cauza crizei economice, atat pentru investitii, cat si, in unele situatii, pentru plata datoriilor, pentru a nu fi puse in dificultate de a functiona. Potrivit lui Emil Boc, acest lucru se va face prin hotarare de guvern si prin modificarea schemelor de minimis pe care le are Guvernul la dispozitie.
"Vom emite o decizie prin care se vor putea utiliza orice instrumente de garantare, ca si garantie de buna executie, astfel incat acele sume de bani sa poata fi utilizate in economia reala si pentru a aduce in continuare investitii”, a adaugat Boc.
In plus, premierul Boc a promis
extinderea programului "Rabla" pentru tractoare si alte utilaje, incepand cu 1 ianuarie 2010. ”Este posibil ca aceasta masura sa fie inclusa chiar in pachetul asupra caruia ne vom angaja raspunderea la inceputul lunii septembrie”, a subliniat premierul.
Mai mult, Guvernul vrea
extinderea programului "Rabla" si pentru persoanele juridice, de la 1 septembrie 2009, acest lucru realizandu-se prin angajarea raspunderii Guvernului.
Guvernul Boc are in vedere si
majorarea capitalului social al Fondului de Garantare a Creditului Rural si imbunatatirea activitatii acestuia, orientat catre investitii in agricultura si in industria alimentara din mediul rural.
”Dorim sa incurajam, prin majorarea capitalului social al Fondului de Garantare, acele activitati din agricultura care valorifica un avantaj competitiv al Romaniei, agricultura, si posibilitatea ca in mediul rural sa fie desfasurate activitati de industrie alimentara”, a precizat premierul.
”De asemenea, vizam
imbunatatirea legii investitiilor, prin reducerea valorii investitiilor care pot beneficia de facilitati. Acum exista un plafon de 50 de milioane de euro, de la care firmele beneficiaza de anumite facilitati, daca realizeaza investitii. Acel plafon va fi coborat, pentru ca mai multe firme sa poata intra sub incidenta facilitatilor, pentru a putea desfasura activitati de productie”, a adaugat Boc.
Mai mult, o alta masura pe care Guvernul o va promova vizeaza vanzarea de catre autoritatile locale a terenurilor pe care se afla cladiri rezidentiale in proprietatea cetatenilor.
”Vom da posibilitatea autoritatilor locale, pe baza principiilor economiei de piata si pe baza preturilor care exista pe piata, sa poata fi vandute terenurile, curtile care sunt adiacente imobilelor pe care le-au cumparat pe Legea 112, sa le poata dobandi in proprietate. Este o masura fireasca, ce tine de finalizarea procesului de cumparare a locuintelor. Aceasta masura, cel mai probabil, va fi inclusa in pachetul de legi, asupra caruia Guvernul isi va angaja raspunderea in luna septembrie”, a mai declarat primul-ministru.
Comentarii articol (1)