Ordinul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 175/2009 pentru aprobarea Instructiunilor tehnice privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 593, din 27 august 2009.
Avand in vedere prevederile art. 54 lit. j) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 756/2003 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,
presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale emite prezentul ordin.
Art. 1. — Se aproba Instructiunile tehnice privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — (1) Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 207/2007 pentru aprobarea Instructiunilor tehnice privind abandonarea/ridicarea abandonarii sondelor de petrol si programul de asigurare a sondelor propuse spre abandonare si abandonate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 862 din 17 decembrie 2007.
(3) Cererile privind conservarea, abandonarea ori ridicarea abandonarii/conservarii sondelor, aflate in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, inclusiv documentatiile ce insotesc aceste cereri, se supun prevederilor legale in vigoare la data formularii acestora.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale,
Gelu Agafiel Maracineanu
Bucuresti, 19 august 2009.
Nr. 175.
ANEXA
Instructiuni Tehnice privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol
1. Dispozitii generale
1.1. Prezentele instructiuni tehnice se aplica titularilor, carora li s-a acordat dreptul de a efectua operatiuni petroliere in baza unui acord petrolier/permis de prospectiune, si stabilesc cadrul tehnic si normele minime privind avizarea lucrarilor de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor.
1.2. Conservarea, abandonarea si, respectiv, ridicarea abandonarii/conservarii sondelor de exploatare/explorare se solicita de catre titulari in baza unui proiect tehnic, aprobat si insusit de catre acestia.
1.3. Conservarea, abandonarea si, respectiv, ridicarea abandonarii/conservarii sondelor se avizeaza de catre directia de specialitate din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (A.N.R.M.) si se aproba de presedintele A.N.R.M.
1.4. Tarifarea acordului de principiu pentru abandonarea sondelor, respectiv a acordului de incepere a lucrarilor de abandonare in sonda si a acordului de incepere a lucrarilor de dezafectare a sondei si ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cailor de acces, se face in aceleasi conditii ca si la avizul de abandonare a sondelor.
1.5. Proiectele tehnice de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor, intocmite de catre titular, respectiv avizele/acordurile aferente emise de A.N.R.M. nu vor contine date si informatii privind resursele geologice/rezervele de petrol din cadrul zacamantului comercial.
2. Definitii
2.1. Conservare semnifica ansamblul lucrarilor executate in sonda care au ca scop punerea ei in siguranta pana la realizarea conditiilor tehnice, tehnologice si economice necesare punerii in exploatare a zacamintelor de petrol sau a depozitelor subterane de gaze naturale.
2.2. Abandonare semnifica ansamblul lucrarilor executate in sonda pentru protectia tuturor formatiunilor geologice traversate, precum si al lucrarilor de suprafata executate in scopul refacerii si reabilitarii mediului.
2.3. Ridicarea abandonarii/conservarii semnifica ansamblul lucrarilor executate in sonda in scopul reactivarii acesteia.
3. Domeniul de aplicare
3.1. Conservarea sondelor de exploatare/explorare se impune in urmatoarele cazuri:
— lipsa conditiilor tehnologice necesare punerii in productie a sondelor;
— protejarea capetelor de gaze din zacamintele de titei;
— imposibilitatea punerii in exploatare a sondelor de cercetare din perimetrele de explorare;
— necesitatea efectuarii unei analize economice a conditiilor de exploatare.
3.2. Abandonarea sondelor de exploatare/explorare se impune in situatia in care:
— lucrarile de foraj nu mai pot fi continuate din motive tehnice sau geologice;
— sonda a epuizat rezervele din toate stratele cunoscute ca fiind productive si/sau a inventariat toate colectoarele posibil a fi saturate;
— sonda nu mai poate fi repusa in productie din motive tehnice;
— debitele sondelor au coborat sub limita de exploatare economica stabilita pentru zacamant;
— utilitatea publica necesita o asemenea decizie;
— titularul renunta la concesiune.
3.3. Ridicarea abandonarii/conservarii sondelor de petrol poate fi ceruta de catre titulari pe baza unor documentatii tehnice care sa ateste modificarile structurale evidentiate ca urmare a obtinerii unor noi informatii geologice, prin utilizarea de noi tehnologii de interpretare a datelor, ori pentru repunerea sondei in productie sau reluarea operatiunilor petroliere.
4. Descrierea instructiunilor
4.1. Conservarea, abandonarea si, respectiv, ridicarea abandonarii/conservarii sondelor de exploatare/explorare se solicita de catre titulari, in baza unui proiect tehnic, prin scrisoare-comanda, prevazuta in anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice.
4.2. Documentatiile se inainteaza la directia generala de specialitate din cadrul A.N.R.M., care, dupa caz, va elibera acordul/avizul solicitat.
4.3. A.N.R.M., prin directia generala de specialitate, analizeaza documentatiile si emite comunicarea de plata prevazuta in anexa nr. 2, care face parte integranta dinprezentele instructiuni tehnice, in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei. Eliberarea acordului/avizului se va face dupa ce titularul acordului petrolier prezinta dovada achitarii tarifului legal.
4.4. In situatia in care directia generala de specialitate din cadrul A.N.R.M. solicita completari, termenul de 30 de zile pentru emiterea comunicarii de plata se calculeaza de la data depunerii completarilor.
4.5. Continutul-cadru al proiectelor tehnice 4.5.1. Proiectul tehnic de conservare a sondei, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., va fi insusit si semnat de catre titular si se inainteaza pe hartie si pe suport magnetic.
Proiectul tehnic cuprinde:
— denumirea sondei, caracterul initial, localizarea acesteia (judet, perimetru, coordonate STEREO 70), nr. avizului de sapare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date exista);
— adancimea, obiectivul si perioada in care a fost sapata, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
— limite geologice, constructia sondei, programul de tubaj si deviatia, atat proiectate, cat si realizate;
— probele de productie efectuate si rezultatele obtinute, istoricul exploatarii;
— cauzele si motivatia pentru care se solicita trecerea in conservare a sondei;
— mentionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusa pentru conservare (dupa caz);
— anexe — grafice (fragmente de harti structurale, diagrafii geofizice);
— programul lucrarilor de conservare, cu precizarea perioadei pentru care se solicita conservarea sondei.
4.5.2. Proiectul tehnic de abandonare, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., va fi insusit si semnat de catre titular si va fi inaintat pe hartie si pe suport magnetic.
Proiectul tehnic de abandonare are 3 componente, conform prezentelor instructiuni tehnice.
4.5.2.1. Proiectul tehnic de obtinere a acordului de principiu pentru abandonare, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M. (inaintat si pe suport magnetic), cuprinde:
— denumirea sondei, caracterul sondei, localizarea acesteia (judet, perimetru, coordonate STEREO 70);
— scurt istoric al lucrarilor executate in sonda si starea instalatiilor de fund si suprafata;
— cauzele si motivele pentru care se solicita abandonarea sondei;
— schita topografica cu amplasamentul sondei, careul sondei si drumul de acces;
— imagini fotografice cu starea actuala a instalatiei de suprafata si a perimetrului sondei, inclusiv a zonelor afectate de poluare in urma desfasurarii operatiunilor petroliere;
— acceptul proprietarilor terenurilor pe care sunt amplasate caile de acces la sonda si careul sondei.
4.5.2.2. Proiectul tehnic de obtinere a acordului de incepere a lucrarilor de abandonare, insusit si semnat de catre titular, se inainteaza pe hartie si pe suport magnetic si cuprinde doua faze, conform prezentelor instructiuni tehnice.
4.5.2.2.1. Proiectul tehnic de obtinere a acordului pentru inceperea lucrarilor de abandonare in sonda contine:
— denumirea sondei, caracterul initial, localizarea acesteia (judet, perimetru, coordonate STEREO 70), numarul avizului de sapare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date exista);
— adancimea, obiectivul si perioada in care a fost sapata, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
— limite geologice, constructia sondei, programul de tubaj si deviatia, atat proiectate, cat si realizate;
— probele de productie efectuate si rezultatele obtinute, istoricul exploatarii;
— cumulativul extras pe obiective;
— cauzele si motivatia care au condus la oprirea din productie si abandonarea sondei;
— mentionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusa pentru abandonare (dupa caz);
— sondele prin care se poate recupera rezerva ramasa (dupa caz) si situatia lor actuala (de unde exploateaza, starea tehnica etc.);
— data si modul in care sonda a fost asigurata tehnic (conservata) pana la abandonarea definitiva;
— programul lucrarilor de abandonare;
— anexe — grafice (schita cu constructia sondei, imagini foto ale careului si facilitatilor sondei, planul ortofoto 1:5.000, fragmente de harti structurale, sectiuni geologice, diagrafiile geofizice echipate cu datele geologo-tehnice si probele de productie, plan de situatie 1: 500 sau 1: 1.000, carotajul acustic de cimentare etc.).
4.5.2.2.2. Proiectul tehnic de obtinere a acordului de incepere a lucrarilor de dezafectare a sondei si ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cailor de acces, cuprinde:
— denumirea sondei, caracterul initial, localizarea acesteia (judet, perimetru, coordonate STEREO 70), numarul avizului de sapare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date exista);
— adancimea, obiectivul si perioada in care a fost sapata, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
— cauzele si motivatia care au condus la oprirea din productie si abandonarea sondei;
— mentionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusa pentru abandonare (dupa caz);
— programul lucrarilor de dezafectare a suprafetei de teren aferent sondei, inclusiv a cailor de acces;
— programul lucrarilor de reconstructie ecologica a mediului;
— toate avizele necesare accesului si desfasurarii tuturor lucrarilor ce se vor executa in vederea abandonarii sondei si reabilitarii terenului afectat;
— anexe — grafice (schita cu constructia sondei, imagini foto ale careului si facilitatilor sondei, planul ortofoto 1: 5.000, plan de situatie 1: 500 sau 1: 1.000).
4.5.2.3. Proiectul tehnic de obtinere a avizului de abandonare, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., cuprinde:
— raportul tehnic de executare a lucrarilor prevazute in acord, intocmit de un expert/specialist atestat A.N.R.M. si insusit de titular;
— raportul de executare a lucrarilor de refacere a mediului, vizat de autoritatile de mediu;
— procesul-verbal de predare-primire catre proprietarul terenului a suprafetei din zona afectata de operatiunile petroliere desfasurate la sonda, vizat de compartimentul de inspectie teritoriala din A.N.R.M. (C.I.T.), caruia ii este arondat zacamantul comercial sau perimetrul.
4.5.3. Proiectul tehnic de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M. (inaintat si pe suport magnetic), cuprinde:
— denumirea sondei, caracterul initial, localizarea acesteia (judet, perimetru, coordonate STEREO 70), numarul avizului de sapare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date exista);
— adancimea, obiectivul si perioada in care a fost sapata, enumirea firmei care a executat forajul sondei;
— limite geologice, constructia sondei, programul de tubaj si deviatia, atat proiectate, cat si realizate;
— probele de productie efectuate si rezultatele obtinute, istoricul exploatarii;
— productia extrasa pe obiective;
— cauzele si motivatia care au condus la oprirea din productie si abandonarea/conservarea sondei;
— cauzele si motivatia pentru care se solicita ridicarea abandonarii/conservarii sondei;
— programul lucrarilor de reactivare a sondei;
— anexe — grafice (schita cu constructia sondei, fragmente de harti structurale, sectiuni geologice, diagrafiile geofizice echipate cu datele geologico-tehnice si probele de productie, plan de situatie 1: 500 sau 1: 1.000, carotajul acustic de cimentare etc.).
4.6. Numai dupa obtinerea avizului de conservare sau de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor, respectiv a acordurilor de incepere a lucrarilor de abandonare in sonda si de incepere a lucrarilor de dezafectare a sondei si ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cailor de acces, se va trece la executarea lucrarilor conform programelor din proiectele tehnice.
4.7. In perioada de valabilitate a acordului de principiu pentru abandonare nu se executa operatiuni petroliere in sonda, aceasta etapa fiind necesara exclusiv pentru accesul la sonda in vederea obtinerii tuturor datelor si informatiilor necesare intocmirii documentatiilor de incepere a lucrarilor de abandonare.
4.8. Nu este necesara emiterea acordului de principiu pentru abandonare in cazul in care titularul desfasoara operatiuni petroliere in sonda si solicita acceptul pentru continuarea operatiunilor petroliere cu lucrari de abandonare.
4.9. In cazul in care titularul desfasoara operatiuni petroliere in sonda, la solicitarea argumentata, titularul poate obtine acceptul pentru continuarea operatiunilor petroliere cu lucrarile de abandonare, urmand ca in 30 de zile de la data solicitarii sa transmita proiectul tehnic de obtinere a acordului pentru inceperea lucrarilor de abandonare in sonda.
4.10. Sonda va fi scoasa din evidenta contabila numai dupa obtinerea avizului de abandonare.
5. Programe de lucrari, ca norme tehnice minime
5.1. Programul lucrarilor de conservare a sondelor consta in:
5.1.1. umplerea putului cu un fluid de aceleasi caracteristici ca cel utilizat in timpul forajului;
5.1.2. echiparea sondei cu material tubular si echipament de suprafata care sa asigure posibilitatea de executie a interventiilor in sonda si monitorizarea acesteia;
5.1.3. in cazul in care potentialul energetic al zacamantului impune luarea unor masuri suplimentare, intervalele deschise se vor izola fie prin innisipari si/sau dopuri de ciment, fie utilizand dopuri mecanice.
5.2. Programele de lucrari de abandonare constau, dupa caz, in lucrari prevazute in mod minimal, conform prezentelor instructiuni tehnice.
5.2.1. Pentru sondele ce se vor abandona din foraj se va executa urmatorul program minim de lucrari:
— umplerea gaurii de sonda cu fluid de densitatea celui folosit in timpul forajului, executarea unui dop de ciment de cca 50 m deasupra obiectivului pentru care a fost sapata sonda, dopuri de ciment de cca 50 m (pe cat posibil in dreptul stratelor poros-impermeabile) din 200 in 200 m pe portiunea de gaura libera, dop de ciment de cca 50 — 100 m in teren sub siul ultimei coloane tubate, respectiv de cca 50 m in coloana deasupra siului;
— coloanele defecte se vor cimenta pe toata lungimea afectata, incepand cu 50 m sub si terminand cu 50 m deasupra zonei afectate (daca acest lucru este posibil);
— se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra si sub capetele de lyner (unde este cazul);
— la sondele in care exista material tubular ramas accidental la put se va executa un dop de ciment pe o lungime de 50 m deasupra capului de operare;
— la gura sondei se va taia coloana la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blinda stantata cu numarul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
5.2.2. Pentru sondele care se abandoneaza din probe de productie sau dupa iesirea din productie se va executa urmatorul program minim de lucrari:
— se va efectua un dop de ciment in coloana cu oglinda la 50 m deasupra perforaturilor;
— se va umple gaura de sonda cu un fluid de aceleasi caracteristici ca si cel utilizat in timpul forajului;
— se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra si sub capetele de lyner (unde este cazul);
— coloanele defecte se vor cimenta pe toata lungimea afectata, incepand cu 50 m sub si terminand cu 50 m deasupra zonei afectate (daca acest lucru este posibil);
— la sondele la care coloana de exploatare nu este cimentata pe toata lungimea se va perfora coloana de exploatare si se va executa o cimentare sub presiune, astfel incat sa se obtina un inel de ciment pe o lungime de cel putin 100 m sub siul ultimei coloane cimentate la zi;
— la sondele in care exista material tubular ramas accidental la put se va executa un dop de ciment suspendat pe o lungime de 50 m, deasupra capului de operare;
— in sondele care probeaza strate in gaura libera se vor executa dopuri de ciment de cca 50 m deasupra siului ultimei coloane tubate si 100 m in teren sub siul ultimei coloane cimentate la zi, astfel incat sa se asigure etanseitatea sondei;
— se va efectua un dop de ciment de 50 m la gura sondei si
se va blinda si stanta pe capul de coloana numarul sondei;
— in cazul sondelor a caror stare tehnica nu mai permite reintrarea in sonda pentru reluarea probelor de productie, cu avizul A.N.R.M., se vor taia coloanele la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blinda stantata cu numarul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
5.3. Lucrarile necesare pentru ridicarea abandonarii/conservarii sondelor depind de natura lucrarilor executate anterior si presupun urmatoarele operatiuni petroliere:
— spalarea dopurilor de nisip, extragerea dopurilor mecanice, frezarea dopurilor de ciment pana la baza intervalului de interes;
— perforare, reperforare, testare, tratamente de stimulare pe intervalele de interes;
— echiparea sondei pentru noua utilizare.
6. Monitorizarea lucrarilor de abandonare
6.1. Realizarea abandonarii in conformitate cu proiectul tehnic va fi supervizata de un expert/specialist independent, atestat de A.N.R.M., care in raportul de abandonare va confirma exactitatea operatiunilor efectuate.
6.2. In cazuri speciale, cand pe parcursul desfasurarii lucrarilor apar situatii tehnice neprevazute, de natura sa modifice programul avizat de A.N.R.M., atat expertul/specialistul, cat si titularul/operatorul sunt obligati sa informeze imediat directia generala de specialitate din cadrul A.N.R.M., astfel:
— aparitia unor presiuni tubing - coloana si/sau intre coloane (altele decat cele masurate/cunoscute) ce pot conduce la manifestari eruptive;
— alte accidente tehnice decat cele cunoscute (material
tubular scapat la put, coloane sparte si/sau deformate);
— instalatii de fund sau de suprafata afectate de alunecari de teren sau de alte calamitati.
Directia generala de specialitate din cadrul A.N.R.M, de comun acord cu reprezentantii titularului, stabileste noul program de operatiuni petroliere in sonda, supus aprobarii conform prezentelor instructiuni tehnice.
6.3. Listele cu expertii/specialistii si proiectantii atestati de A.N.R.M. se afiseaza la toate compartimentele de inspectie teritoriala, precum si pe site-ul A.N.R.M.
7. Durata de executare a lucrarilor si termenele de valabilitate a actelor emise
In urma analizarii proiectelor tehnice de conservare, abandonare, ridicarea abandonarii/conservarii sondelor, A.N.R.M., prin directia generala de specialitate, emite urmatoarele avizele/acorduri:
— avizul de conservare a sondei, emis conform modelului prevazut in anexa nr. 3, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice, valabil 36 de luni de la data emiterii, cu posibilitatea prelungirii duratei acestuia, in conditiile refacerii documentatiei tehnice si reluarii procedurii; lucrarile de conservare in sonda se executa in termen 6 luni de la data emiterii avizului;
— acordul de principiu pentru abandonarea sondei, emis conform modelului prevazut in anexa nr. 4, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice, valabil 12 luni de la data emiterii;
— acordul pentru inceperea lucrarilor de abandonare in
sonda, emis conform modelului prevazut in anexa nr. 5, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice, valabil 6 luni de la data emiterii; lucrarile de abandonare in sonda se executa in termen de 6 luni de la data emiterii acordului;
— acordul de incepere a lucrarilor de dezafectare a sondei si ecologizare a terenului aferent sondei, inclusiv a cailor de acces, emis conform modelului prevazut in anexa nr. 6, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice, valabil 18 luni de la data emiterii; lucrarile de dezafectare a sondei si ecologizare a terenului aferent sondei se executa in termen de 18 luni de la data emiterii acordului;
— avizul de abandonare a sondelor, cu valabilitate nedeterminata, emis conform modelului prevazut in anexa nr. 7, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice;
— avizul de ridicare a abandonarii/conservarii, emis conform modelului prevazut in anexa nr. 8, care face parte integranta din prezentele instructiuni tehnice; lucrarile privind ridicarea abandonarii/conservarii sondelor se executa in termen de 6 luni de la data emiterii avizului, care are valabilitatea nedeterminata, in cazul executarii in termen a lucrarilor.
8. Sanctiuni
8.1. Nerealizarea in conformitate cu documentatia a lucrarilor de abandonare, in termenele precizate la cap. 7, atrage anularea acordului si reluarea procedurilor de abandonare.
8.2. Modificarea prevederilor acordurilor eliberate se face numai cu aprobarea A.N.R.M., prin directia generala de specialitate.
8.3. Neinformarea A.N.R.M. de catre expert/specialist, respectiv operator/titular cu privire la una dintre situatiile prevazute la art. 6.2 se sanctioneaza cu anularea atestatului pentru expert, respectiv sanctionarea cu amenda a operatorului/titularului.
8.4. Nerealizarea lucrarilor de conservare si de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor conform cu avizul, in termen de 6 luni de la data emiterii, atrage anularea avizului.
___
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisiere atasate anexele acestui ordin.
Comentarii articol (1)