avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxa excavare si foraj
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxa excavare si foraj

Unul din clientii mei investeste in amenajarea unor lacuri piscicole - “Infiintare pastravarie”, obtinand pentru constructia lor toate autorizatiile necesare demararii constructiei - autorizatie constructiei conform legii, autorizatie de mediu conform legii, autorizatie de gospodarirea apelor conform legii. Pentru a verifica calitatea si componenta solului, investitorul a efectuat anumite studii geotehnice pentru care a obtinut autorizatia de foraje si excavari conform articolului 267, alin 4 din Codul fiscal, suprafata afectata de aceste studii fiind de 40 mp. (s-au prelevat 10 probe /ha, fiecare proba de sol afectand 1 mp de teren)
Investitia conform proiectului, urmeaza a se desfasura pe o suprafata de 4,5 ha, din care 4 ha bazine piscicole, 0.5 ha spatii verzi si cladiri administrative. Antreprenorul lucrarilor de constructii a solicitat investitorului acceptul pentru solicitarea permisului de exploatare al resurselor minerale - nisipuri si pietrisuri pentru constructii conform Legii minelor nr.85/2003 pentru a prelua balastul rezultat in urma excavarilor si al introduce in circuitul economic. In urma documentatiilor depuse la Agentia Nationala de Resurse Minerale, antreprenorul a obtinut permisul de exploatare pentru nisipuri si pietrisuri care ii da dreptul sa introduca in circuitul economic resursa naturala rezultata in urma saparii bazinelor piscicole, cu plata catre bugetul de stat a redeventei miniere.
Va rugam sa ne precizati daca pentru constructia bazinelor piscicole:
1. trebuie platita taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări prevazuta la art. 267, alin (4) din Codul Fiscal, suplimentar fata de taxa de excavare si foraje platita la data obtinerii autorizatiei de foraje si excavari pentru studiile geotehnice necesare stbilirii calitatii solului?
2. Taxa prevazuta la articolul 267, alin (4) se achita pentru suprafetele afectate de excavarile si forajele pentru studuiile geotehnice (analiza calitatii solului) sau pentru intreaga suprafata afectata de constructia bazinelor piscicole, in cazul de fata 40000 mp?
3. In cazul in care, conform reglementarilor fiscale, trebuie platita suplimentar o taxa de excavare si foraj pentru constructia bazinelor piscicole, cine are obligatia declararii si platii acesteia-investitorul sau antreprenorul?

Solicitam punctul dvs de vedere deoarece formularile din codul fiscal sunt ambiguee in aplicarea articolului 267, alin (4), normele de aplicare acestui articol , punctul 134, fac trimitere la punctul 256 – “Autorizaţia de foraje şi excavări, model stabilit potrivit pct. 256, se eliberează de către primarii în a căror rază de competenţă teritorială se realizează oricare dintre operaţiunile: studii geotehnice, ridicări topografice, exploatări de carieră, balastiere, sonde de gaze şi petrol, precum şi oricare alte exploatări, la cererea scrisă a beneficiarului acesteia, potrivit modelului prevăzut la acelaşi punct. Conform modelului prevazut, aprobat proin ordin comun nr,767/2009 al ministrului finantelor publice si 79/2009 al ministrului administratiei si internelor taxa de excavare si foraj se plateste pentru suprafetele afectate de studiile geologice pentru ridicari topo, balastiere , cariere, sonde de gaz, sonde de petrol si nu pentru excavarile generate de constructia obiectivelor de investitii (balastiere, cariere, sonde).

Avand in vedere diferentele mari care pot rezulta din aplicarea gresita a prevederilor art. 267, alin (4) din Codul Fiscal si a normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, a modelelor aprobate pentru declararea taxei prevazute la art. 267 alin (4), solicitam clarificarea aspectelor semnalate.
Cel mai recent răspuns: Petru Hobincu , Consilier juridic 10:54, 13 Decembrie 2013
AUTORIZATIA DE EXCAVARE

Buna ziua,

Abia acum vad postarea si sper sa va mai intereseze subiectul. Aceasta "taxa" si "autorizatia aferenta" poate fi abordata din mai multe perspective:

1. Avem de-a face cu o tripla reglementare [paralelism legislativ sau "trilalesim" daca vreti] pentru aceeasi activitate Legea 85/2003, Legea 50/1991 si Codul Fiscal

2. Nu exista criterii obiective nici macar in Normele la CF pentru stabilirea "afectarii terenului", in speta nu exista nici expert tehnic sau MLPAT care, in mod obiectiv, sa poata determina afectarea intrucat acesta nu are norme pe care sa le utilizeze in determinarile sale

3. Taza din CF este lipsita de continut intrucat nu este o suma datorata pentru un serviciu prestat de primarie ci pentru emiterea unei autorizatii, la randul ei lipsita de continut intrucat nu are la baza studii sau o procedura de autorizare, spre deosebire de Legea 50 si Legea 85 care au norme si instructiuni clare - cred ca pe aceste aspecte se poate incerca si o exceptie de neconstitutionalitate.

Taxa excede domeniului legii fiscale pentru ca, in aceeasi lege fiscala, se reglementeaza o autorizatie speciala suplimentara fata de autorizatii pre-reglementate.

Cuntumul taxei este de asemenea o poveste intrucat HG -ul nu poate schimba cuantumul taxei stabilite prin legea fiscala si prin "lege' in general, aceasta "indexare" fiind contrara: Legii 24/2000 si legii administratiei publice locale. HG-urile nu sunt text de lege lege ci doar acte normative date in aplicarea legii, deci in limitele ei.

Sa mai amintim doar ca
a. pentru ANRM trebuie sa existe o documentatie pentru permis destinat exploatarii iar
b. pentru primarie trebuie doar sa existe Autorizatie de Construire destinata exploatarii si forajelor pe Legea 50
- pentru ambele se platesc taxe si se constituie dosare cu un caracter tehnic si profesional, cu masuratori precise de suprafete si cantitati.

4. O practica constata a curtilor de apel stabileste ca "perimetrull minier" nu poate constitui suprafata de teren afectata, intrucat nu se pot utiliza, prin analogie [interzisa de art 10 NCC] sau prin adaugare la lege contrar legii 24/2000, dispozitii ale unei legi speciale [legea minelor], pentru a determina domeniul de aplicare a unei alte legi speciale [Codul Fiscal]; nu inteleg de ce Curtea de Conturi insista sa interpreteze legislatia in bloc, aplicand parca regulile de interpretare a contractelor si creand o presiune inutila primariilor pentru colectarea taxei.

5. De asemenea exista tendinta ca aceasta taxa sa tot fie perceputa la fiecare "excavare" care se face pentru "exploatare" - din nou punctul 4 de mai sus este aplicabil - legea nu prevede ca taxa este o anuitate si nici o taxa constanta

6. Mai exista opinia ca "taxa" fiind lipsita de continut in sensul ca nu are drept contraprestatie un serviciu public real, constituie o afectare a dreptului de proprietate privata [daca terenul este] care nu poate fi ingradit decat pentru justa cauza prin efectul exproprierii sau a unor servituti expres reglementate.

7. Curtea de Conturi indica intotdeauna primariilor sa colecteze taxa de la titularii permiselor ANRM.


8. Taxa nu poata fi solicitata proprietarului terenurilor ci doar entitatii care face excavarea

Nota:

Codul Fiscal instituie taxa numai pentru (i) studii si (ii) exploatari: cariere, balastiere, sonde si "alte exploatari" - in opinia mea aceste alte exploatari nu pot fi bazinele pisciole la care va refereati pentru ca (a) gentul exploatarilor enumerate si (b) chiar "practica" stramba a Curtii de Conturi, vizeaza doar exploatari de tip minier de suprafata. Construirea bazinului nu face obiectul acestei autorizatii ci exclusiv al Legii 50 care contine si autorizarea pentru exploatari, foraje plus autorizatiile de functionare necesare derularii activitatii piscicole in sine.

Daca "alte exploatari" ar fi interpretata in sens larg, atunci orice activitate care incepe cu o excavare ar fi virtual taxabila, chiar daca pentru acea activitate exista autorizatiile prealabile.

Dispozitia de plata emisa de primarie trebuie atacata potrivit Codului de Procedura Fiscala si ulterior in instanta de contencios.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de excavare alisia2008 alisia2008 m-ar interesa, daca ma poate ajuta cineva, in ce an s-a introdus plata taxei de excavare in vederea exploatarii, precum si legea care o contine. va multumesc ... (vezi toată discuția)
Autorizari loreleis2003 loreleis2003 forarea unui put, in incinta unei societati comerciale, in scopul alimentarii cu apa potabila, necesita autorizatie de constructie?dar studiu geotehnic? (vezi toată discuția)
Constructie gard provizoriu stefma stefma pentru construirea unui gard provizoriu trebuie autorizatie de constructie de la primarie? (vezi toată discuția)