Intreruperea activitatii de judecata incalca legea si statutul magistratilor, subliniaza Ministerul Justitiei, intr-un comunicat remis miercuri Avocatnet.ro.
“Distingand intre fondul revendicarilor magistratilor si ale personalului auxiliar si forma protestului acestora, respectiv intreruperea activitatii de judecata, ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti se pronunta pentru reluarea activitatii de judecata”, se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.
Ministerul Justitiei subliniaza ca “forma radicala si nelegala a protestului, constand in intreruperea activitatii de judecata, este disproportionata in raport cu motivatiile care s-au succedat in sustinerea acestui protest”.
Ministerul Justitiei adauga ca "intreruperea activitatii de judecata aduce grave prejudicii cetatenilor si persoanelor juridice, bunului mers al societatii si economiei nationale, dreptului la practicarea unor profesii liberale care contribuie la functionarea angrenajului general al Justitiei, pacii sociale si, in acelasi timp, prestigiului judecatorilor si procurorilor.
Dobandirea unui statut salarial pe masura importantei si complexitatii muncii nu se poate face cu forta si prin santaj institutional. Vremea mineriadelor a trecut”.
Potrivit aceluiasi comunicat, "legea de salarizare va fi o lege cadru, ea va fi dublata de legi de salarizare anuala. Legea cadru de salarizare nu este finalul unui proces, ci inceputul procesului de reasezare institutionala a salariilor. Strategia institutionala corecta, bazata pe negociere institutionala si sprijin reciproc al puterilor statului va conduce la stabilirea pe termen lung a unui statut salarial corespunzator si stabil”.
Ministerul a adresat o scrisoare presedintelui CSM, Virgil Andreies, prin care solicita convocarea de urgenta a unei sedinte de plen in care sa se clarifice pozitia CSM fata de forma protestului. Aceasta solicitare a mai fost respinsa o data de plenul CSM in luna iulie, dar Ministerul Justitiei considera ca afectarea intereselor si drepturilor tertilor de intrerupere a activitatii de judecata impune rediscutarea propunerii.
Pozitia Ministerului Justitiei vine ca urmare a faptului ca
aproximativ 80 la suta din instante au decis pana in prezent suspendarea activitatilor, din care 12 curti de apel, 31 de tribunale, peste o suta de judecatorii si Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Magistratii cer mentinerea drepturilor castigate si ridicarea coeficientilor
Reprezentantii Guvernului s-au intalnit marti cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) si ai Federatiei Projust, pentru a discuta pe marginea proiectului de lege a salarizarii in sectorul bugetar.
Reprezentantii magistratilor au solicitat in esenta mentinerea drepturilor castigate si ridicarea coeficientilor de salarizare pentru magistrati.
Reprezentantii personalului auxiliar au solicitat diferentierea in grila de salarizare a grefierilor cu studii medii si a celor cu studii superioare si respectiv plasarea acestora din urma corespunzator functiilor cu studii superioare.
Reprezentantul personalului din probatiune a solicitat evaluarea imbunatatirii plasarii personalului din probatiune, avand in vedere calificarea acestuia, a studiilor superioare si a extinderii substantiale a sarcinilor si competentelor personalului din probatiune din perspectiva viitoarelor coduri.
Reprezentantii salariatilor din Administratia Nationala a Penitenciarelor au solicitat corectarea unui coeficient de salarizare pentru agentul cu studii superioare, la nivelul celui stabilit pentru gradul corespunzator din armata, corectura acceptata verbal de reprezentantii Ministerului Muncii Familiei si Protectiei Sociale.
Dupa incheierea dezbaterilor, in cursul serii, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a prezentat premierului Emil Boc un raport asupra situatiei si propria evaluare privind solicitarile formulate de partenerii sociali.
In cursul zilei de miercuri, premierul Boc a condus o sedinta de lucru cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, ministrul Muncii, Marian Sarbu, si cu ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pe marginea propunerilor formulate de partenerii sociali cu privire la proiectul legii salarizarii.
Premierul Emil Boc a cerut o evaluare a impactului bugetar al propunerilor reprezentantilor magistratilor, din perspectiva principiului sustenabilitatii bugetare.
Emil Boc a mai cerut ministrilor sa formeze un grup de lucru interministerial pentru a evalua si gasi solutii pentru respectarea principiului pastrarii salariilor in plata, in acceptiunea notiunii de "salariu” formulata de reprezentantii magistratilor.
Comentarii articol (7)