Regulamentul Consiliului de administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nr. 4/2009 privind participarea la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit autorizate in alte state membre a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599, din 31 august 2009.
Avand in vedere prevederile art. 21 alin. (2), art. 7 alin. (1) lit. a), art. 8 alin. (3) lit. b) si alin. (41) din Ordonanta Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta,
in temeiul art. 46 1 din ordonanta,
Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, denumit in continuare Fondul, emite urmatorul regulament:
Art. 1. — Prezentul regulament reglementeaza procedura de dobandire a calitatii de participant la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar de catre sucursalele din Romania ale institutiilor de credit avand sediul intr-un alt stat membru.
Art. 2. — (1) Sucursalele din Romania ale institutiilor de credit autorizate intr-un alt stat membru din Uniunea Europeana, mentionate la art. 2 1 alin. (2) din ordonanta, pot solicita obtinerea calitatii de participant la schema de garantare a depozitelor in sistemul bancar, adresand in acest scop Fondului o cerere al carei model este prevazut in anexa.
(2) Cererea trebuie sa fie semnata de persoanele din conducerea sucursalei legal imputernicite sa o reprezinte in raporturile cu tertii si trebuie sa fie insotita de o traducere autorizata in limba romana a reglementarilor in domeniul garantarii depozitelor din statul membru de origine aplicabile schemei de garantare a depozitelor la care participa institutia de credit respectiva.
Art. 3. — (1) Fondul va analiza cererea primita de la sucursala in cauza si, dupa obtinerea unui acord de principiu privind cooperarea bilaterala de la schema de garantare a depozitelor la care participa institutia de credit in statul membru de origine, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data primirii
cererii, va comunica sucursalei cerintele pe care trebuie sa le respecte in calitate de participant la Fond.
(2) In cazul in care Fondul considera ca cererea sucursalei nu se incadreaza in prevederile art. 2 1alin. (2) din ordonanta, va comunica acest lucru sucursalei in termen de cel mult 90 de zile de la data primirii cererii, impreuna cu motivatiile care au condus la aceasta concluzie.
Art. 4. — (1) Calitatea de participant la Fond se dobandeste efectiv de catre sucursala din ziua platii contributiei initiale.
(2) Fondul va comunica coordonatele contului bancar (numarul contului, codul IBAN, denumirea bancii etc.) in care se efectueaza plata contributiei initiale de catre sucursala in cauza, aceasta urmand sa transmita Fondului o copie a ordinului de plata sau, dupa caz, a documentului care atesta efectuarea platii.
(3) Plata contributiei initiale trebuie efectuata in termen de 30 de zile lucratoare de la data comunicarii prevazute la art. 3 alin. (1).
(4) In cazul in care suma in cauza nu este platita in termenul mai sus mentionat, Fondul va atentiona conducerea sucursalei respective in legatura cu acest aspect si va stabili un nou termen de plata care nu poate depasi 5 zile lucratoare de la data primirii comunicarii.
(5) Neplata contributiei in termenul de mai sus semnifica ca cererea de participare la schema de garantare din Romania ramane fara obiect.
Art. 5. — (1) Pentru calculul contributiei initiale, Fondul va solicita Bancii Nationale a Romaniei – Directia supraveghere incadrarea sucursalei, pe baza informatiilor privind activitatile acesteia notificate potrivit art. 48 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, in una dintre categoriile de institutii de credit prevazute de art. 3 din actul normativ mentionat.
(2) Valoarea contributiei initiale se stabileste la echivalentul a 0,5% din capitalul initial reglementat aplicabil in Romania categoriei de institutii de credit in care a fost incadrata sucursala potrivit prevederilor alin. (1).
Art. 6. — In cazul in care o sucursala a unei institutii de credit doreste sa renunte la calitatea de participant la schema de garantare din Romania trebuie sa notifice in scris Fondul in legatura cu aceasta decizie, precizand data de la care aceasta calitate inceteaza.
Art. 7. — O sucursala care renunta la calitatea de participant la schema de garantare din Romania sau aceasta ii este retrasa de Fond are obligatia sa informeze deponentii in legatura cu acest fapt, depozitele atrase de respectiva sucursala inainte de retragerea calitatii de participant continuand sa fie garantate de Fond pana la data scadentei lor.
Art. 8. — Contributia initiala nu se restituie in cazul in care o sucursala isi inceteaza activitatea, renunta la calitatea de participant la schema de garantare din Romania sau aceasta calitate ii este retrasa de catre Fond.
Art. 9. — Prevederile prezentului regulament intra in vigoare in termen de 5 zile de la data publicarii acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 10. — Anexa face parte integranta din prezentul regulament.
Presedintele Consiliului de administratie al Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar,
Adrian Cosmescu
Bucuresti, 27 august 2009.
Nr. 4.
______
Nota Avocatnet.ro:
- Va prezentam ca fisier atasat anexa.
Comentarii articol (0)