Actul normativ principal care reglementeaza acest tip de concediu este Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare[1] (art. 25 alin. 1).
Potrivit textului mentionat, salariatii din administratia publica au dreptul la concedii fara plata ale caror durate insumate nu pot depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea unor situatii personale.
In prevederile mentionate gasim enumerate expres urmatoarele situatiile personale, legate de formarea profesionala:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat.
Legiuitorul nu face distinctie a cata oara are loc admiterea in institutiile de invatamant superior – curs seral sau fara frecventa – , respectiv daca examenele de an universitar si examenul de diploma se refera doar la prima facultate.
In legatura cu doctoratul, similare sunt si prevederile art. 23 alin. 4 din Hotararea Guvernului nr. 567/2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat
2 potrivit caruia “Doctoranzii care urmeaza studiile la forma de invatamant fara frecventa si sunt salariati in administratia publica, in regiile autonome cu specific deosebit sau in alte unitati bugetare au dreptul la concedii de studii fara plata, potrivit legislatiei in vigoare”.
Si pentru cei care urmeaza studii universitare de masterat se aplica prevederile Hotararii Guvernului nr. 250/1992. Astfel, art. 20 din Hotararea Guvernului nr. 404/2006 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de masterat
3, prevede ca “masteranzii care urmeaza studiile la forma de invatamant fara frecventa si sunt salariati in administratia publica, in regiile autonome cu specific deosebit sau in alte unitati bugetare au dreptul la concedii de studii fara plata, potrivit legislatiei in vigoare”.
___
NOTE:
1Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 118 din 13 iunie 1995.
2Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 540 din 24 iunie 1995, modificata si completata ulterior.
3Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 319 din 10 aprilie 2006.
Comentarii articol (1)