ACCES GRATUIT
Scutire de impozit pe profitul reinvestit, doar pentru achizitia de echipamente tehnologice
Scutirea de impozit anuntata de Guvern se va aplica doar in cazul profitului investit in echipamente tehnologice (masini, utilaje, instalatii) utilizate in desfasurarea activitatii de baza.
Articolul continuă mai jos
Potrivit
proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor- cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, “
profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), (…), folosite in scopul obtinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit”.
Scutirea de impozit se va aplica pana la data de
31 decembrie 2010 inclusiv.
Profitul investit asupra caruia se va aplica scutirea va reprezenta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la inceputul anului, utilizat in acest scop in anul efectuarii investitiei. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se va acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil inregistrat incepand cu 1 octombrie 2009 si investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice dupa aceeasi data.
Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la inceputul anului se va scadea suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
Scutirea se va calcula trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se va realiza pierdere contabila, nu se va efectua regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu va fi obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.
Firmele care vor beneficia de scutire
vor avea obligatia de a pastra in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata lor normala de functionare, stabilita potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. In cazul nerespectarii acestei conditii, pentru sumele respective se va recalcula impozitul pe profit si se vor stabili majorari de intarziere, de la data aplicarii facilitatii, potrivit legii. Nu vor intra sub incidenta acestor prevederi activele transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare in cazul in care societatea beneficiara preia rezerva aferenta profitului scutit, asumandu-si astfel drepturile si obligatiile societatii cedente, precum si activele instrainate in cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii.
Proiectul de lege poate fi consultat integral AICI.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)