avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... IMPOZIT PE DIVIDENDE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

IMPOZIT PE DIVIDENDE

Buna ziua. As vrea sa imi spune-ti daca dividendele reinvestite sunt impozitate. Am distribuit la inceputul anului dividende dar fara sa le ridic. Acum vreau sa investesc tot in afacerea deschisa si stiu ca dividendul reinvestit nu se impoziteaza. Imi poate spune cineva ceva legat de acest lucru. Va rog frumos. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 12:09, 18 Noiembrie 2009
gabita.73 a scris:
As vrea sa imi spune-ti daca dividendele reinvestite sunt impozitate. Am distribuit la inceputul anului dividende dar fara sa le ridic. Acum vreau sa investesc tot in afacerea deschisa si stiu ca dividendul reinvestit nu se impoziteaza. Imi poate spune cineva ceva legat de acest lucru.

Buna ziua,
Dividendele, odata repartizate, sunt purtatoare de impozit, retinut la sursa.
Deci, din momentul in care a facut distribuirea lor, SC este tinuta datoare a calcula, retine si varsa la Buget impozitul pe dividende.
Ca, Dvs. ca Persoana fizica (actionar, asociat) le-ati ridicat sa nu, ca vreti sa le re-investiti sa nu, nu are relevanta in speta.
Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Pt anul fiscal 2010, in Hotararea AGA nu mai distribuiti la dividende ci prelevati-va de prevederile Lefii 329 / 2009 ce spune astfel :

ART. 32
După articolul 19^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 19^2, cu următorul cuprins:
"Scutirea de impozit a profitului reinvestit
ART. 19^2
(1) Profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul obţinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit.
(2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezintă soldul contului de profit şi pierdere, respectiv profitul contabil cumulat de la începutul anului, utilizat în acest scop în anul efectuării investiţiei. Scutirea de impozit pe profit aferentă investiţiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.
(3) Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2009, în aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil înregistrat începând cu data de 1 octombrie 2009 şi investit în activele menţionate la alin. (1) produse şi/sau achiziţionate după aceeaşi dată.
(4) Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
(5) În cazul contribuabililor prevăzuţi la art. 103 care devin plătitori de impozit pe profit în conformitate cu prevederile art. 107^1, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit în activele menţionate la alin. (1), produse şi/sau achiziţionate începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit. Pentru anul 2009 profitul contabil luat în considerare la aplicarea facilităţii este cel înregistrat după data de 1 octombrie 2009.
(6) Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar. În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat să repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor.
(7) Pentru activele prevăzute la alin. (1) care se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acordă pentru lucrările realizate efectiv, în baza unor situaţii parţiale de lucrări, pentru investiţiile puse în funcţiune parţial în anul respectiv.
(8) Prevederile alin. (1) se aplică pentru activele considerate noi, în sensul că nu au fost anterior utilizate.
(9) Contribuabilii care beneficiază de prevederile alin. (1) au obligaţia de a păstra în patrimoniu activele respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata lor normală de funcţionare, stabilită potrivit Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se stabilesc majorări de întârziere, de la data aplicării facilităţii, potrivit legii. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi activele transferate în cadrul operaţiunilor de reorganizare în cazul în care societatea beneficiară preia rezerva aferentă profitului scutit, asumându-şi astfel drepturile şi obligaţiile societăţii cedente, precum şi activele înstrăinate în cadrul procedurii de lichidare/faliment, potrivit legii.
(10) În cazul în care, ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1), impozitul pe profit este sub nivelul impozitului minim, contribuabilii sunt obligaţi la plata impozitului minim în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2).
(11) Contribuabilii care aplică prevederile prezentului articol nu pot beneficia de prevederile art. 26^1 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.
(12) Prin excepţie de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi ale art. 24 alin. (5), valoarea fiscală, respectiv valoarea de intrare a activelor prevăzute la alin. (1) se determină prin scăderea din valoarea de producţie şi/sau de achiziţie a sumei pentru care s-a aplicat facilitatea prevăzută la alin. (1).
(13) Prevederile prezentului articol se aplică până la data de 31 decembrie 2010 inclusiv."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata impozit dividende oug 200/2008 placarifaine placarifaine va rog sa ma lamuriti in privinta aplicarii acestei ordonante. cum dovedim ca reinvestim dividendele conform legii pentru a nu plati impozitul de 16%? (vezi toată discuția)
Profit reinvestit ella2389 ella2389 Buna ziua. de ce se face repartizarea la rezerve a sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit? de ce se constituie rezerva ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intimpla cu dividentele? Diana_10 Diana_10 La o societate care a avut in 2009 profit s-a repartizat prin Hot. AGA la dividente. Acestea urmind sa fie platite de-a lungul anului 2010. Acum ... (vezi toată discuția)