avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general scutire plata impozit dividende oug 200/2008
Discuție deschisă în Contabilitate în general

scutire plata impozit dividende oug 200/2008

va rog sa ma lamuriti in privinta aplicarii acestei ordonante. cum dovedim ca reinvestim dividendele conform legii pentru a nu plati impozitul de 16%?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:11, 5 Aprilie 2010
Nu exista norme pentru aplicarea dividendelor reinvestite din pacate - era o facilitate importanta prin care putea fi evitata plata impozitului pe dividende. Au uitat guvernantii de aceasta prevedere si oricum se gandesc la faptul ca e criza si societatile nu obtin dividende #-o
Art 19.2 din CF
"(6) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar. In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor."

Dovada este repartizarea la rezerve.

Cititi intreg art mentionat mai sus pt amortizarea fiscala si pt mod calcul impozit profit pina la 31.12.2009. Se tine cont numai de profitul contabil realizat in per 01.10-31.12.2009 si de mijl fixe achiz dupa data de 1.10.2009. Valabilitatea acestei facilitati este pina la 31.12.2010.
Autorul topicului a solicitat informatii despre :
cum dovedim ca reinvestim dividendele conform legii pentru a nu plati impozitul de 16%?


Art 36 din CF spune astfel :
Dividendele reinvestite începând cu 2009, în scopul pastrarii si cresterii de noi locuri de munca pentru dezvoltarea activitatii persoanelor juridice române distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora înscris la Oficiul National al Registrului Comertului, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.
*) Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende si dividendele investite în capitalul social al altei persoane juridice române, în scopul crearii de noi locuri de munca, pentru dezvoltarea activitatii acesteia, conform obiectului de activitate înscris la Oficiul National al Registrului Comertului.
(la data 01-ian-2009 titlul II, capitolul VI in legatura cu Art. II din Ordonanta urgenta 200/2008 )

Pt tsimona : cautati va rog normele la art 36 pt dividende reinvestite si constatati ca nu exista . Confundati dividende reinvestite cu profit reinvestit , sunt doua notiuni economice complet diferite , profitul reinvestit are normele mentionate de d-voastra , dividendele reinvestite nu au .
Intradevar nu am fost atenta ca este vorba de OU 200/2008, desi in titlu era specificat.

OU 200 nu modifica prin art II articole din codul fiscal (respectiv 36).

Ciudata situatie, pt ca dividendele se impoziteaza numai pe masura ridicarii lor. Daca ele nu sunt ridicate nu se plateste nici un impozit, deci daca la reinvestesc in crearea de noi locuri de munca (aici se pune intrebarea: ce chelt sunt considerate facute in scopul crearii de noi locuri de munca?) si nu se ridica dividende ce impozit ar fi de plata pt care sa se acorde scutire.

Dupa mine acesta este un alt exemplu de profunda inteligenta din partea legiuitorului. Pina nu ne dau lamuriri (norme, desi din dec 2008 pina in ian 2010 au avut destul timp) la ce s-au gindit greu de aplicat scutirea.
dar daca incercam sa urmam pasii logici pentru a pune in practica aceasta scutire, risam ceva?
ma gandeam ca se pot ridica dividende (din casa in cazul meu) si investi in marirea capitalului social al unei societati. dovezile ar exista, clar. depunerea de numerar la trezorerie ar fi pe numele asociatului respectiv si ar depune o copie sau originalul chitantei la societatea de unde a ridicat numerar banii sub forma de dividende. e corect?

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe dividende anii 2011, 2012 si 2013 Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna, Va cer ajutorul in rezolvarea unei spete: Un SRL obtine profit atat in anul 2011, 2012 cat si 2013. Acest profit e repartizat pe dividende. Societatea ... (vezi toată discuția)
Impozit de dividente balint balint Buna ziua! Va rog sa ma ajute cineva, cine pricepe! Am urmatoarea problema: in 2008 am avut un profit relativ mare pe firma ( sunt asociat unic). La ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intimpla cu dividentele? Diana_10 Diana_10 La o societate care a avut in 2009 profit s-a repartizat prin Hot. AGA la dividente. Acestea urmind sa fie platite de-a lungul anului 2010. Acum ... (vezi toată discuția)