avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit ce se poate intimpla cu dividentele?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

ce se poate intimpla cu dividentele?

La o societate care a avut in 2009 profit s-a repartizat prin Hot. AGA la dividente.
Acestea urmind sa fie platite de-a lungul anului 2010.
Acum administratorul ar dori sa nu mai scoata dividente, sa nu plateasca impozit pe dividente sau sa repartizeze doar o parte si sa plateasca ,dar cu restul ce se poate face?ce solutie as putea sa-i ofer pentru acest profit care se afla in 1171 in balanta.
degeba i-am explicat ce spune Codul fiscal..nu prea intelege,spune ca trebuie sa existe o solutie #-o
.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 00:18, 9 Septembrie 2010
poate puteti aplica acest articol :
Conform art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 200/2008:

Scutirea impozitului pe dividendele reinvestite

(1) Dividendele reinvestite începând cu 2009, în scopul păstrării şi creşterii de noi locuri de muncă pentru dezvoltarea activităţii persoanelor juridice române distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora înscris la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.

(2) Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende şi dividendele investite în capitalul social al altei persoane juridice române, în scopul creării de noi locuri de muncă, pentru dezvoltarea activităţii acesteia, conform obiectului de activitate înscris la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

(3) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1) şi (2) se aprobă prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

De ce mai e sold in 117?
Am inteles ca tot profitul anului 2009 a fost repartizat pentru dividende
Despre procedura descrisa mai sus ca ar trebui sa fie aplicabila, din cate stiu , nu a fost elaborata.
Poate ne ajuta colegii care au acum acces la un soft legislativ.
Am sa caut si eu miine, dar din cate imi amintesc , nu exista inca ceva .
aceste dividente inca nu s-au platit ,.ar dori sa fac luna aceasta cu o parte din ele ,adica un procent de 30% si sa plateasca impozit si restul pina in decembrie,dar..exista un dar..cam taraganeaza...mereu nu sunt bani de dat la stat ,adica impozit pe dividente,:D
patroni fac ce doresc prea putin tin cont de legi si fiscalitate..#-o
Multumesc d-na Magda pentru raspuns ..,mai astept sugestii daca ar mi fi si alte portite,ca aceste proceduri descris de d-voastra le-am studiat si citit,....:(
Dupa parerea mea:
Odata aprobate situatiile financiare anuale prin Hotararea AGA ( indiferent ca este vorba de societati de capitaluri SA-uri sau societati de persoane SRL-uri) nu se mai poate reveni asupra acestei hotarari, deoarece aceasta este inclusa in anexele la situatiile financiare anuale si trebuie adusa la indeplinire de catre administratorul societatii sau de catre Consiliul de Administratie.

Concluzie:

Profitul odata repartizat la dividende nu se mai poate reveni asupra lui, decat prin aplicarea facilitatilor privind reinvestirea dividendelor.
Procedura:
- hotarere AGA de majorare a Capitalului social exact cu valoarea dividendelor ;
- dupa care aceste dividende vor fi utilizate pentru destinatiile prevazute de L571/2003 privind dividendul reinvestit;
CONCLUZIE:

Aceste dividende vor ramane in firma si nu se va mai plati impozitul pe dividende aferent lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit de dividente balint balint Buna ziua! Va rog sa ma ajute cineva, cine pricepe! Am urmatoarea problema: in 2008 am avut un profit relativ mare pe firma ( sunt asociat unic). La ... (vezi toată discuția)
Scutire plata impozit dividende oug 200/2008 placarifaine placarifaine va rog sa ma lamuriti in privinta aplicarii acestei ordonante. cum dovedim ca reinvestim dividendele conform legii pentru a nu plati impozitul de 16%? (vezi toată discuția)
Profit reinvestit alinatrif alinatrif Daca in anul 2009 profitul a fost reinvestit pt. achizitia unui mijloc de transport ... nu s-a platit impozit pe profit af. sumei X si au fost constituite ... (vezi toată discuția)