avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit de dividente
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit de dividente

Buna ziua!

Va rog sa ma ajute cineva, cine pricepe! Am urmatoarea problema: in 2008 am avut un profit relativ mare pe firma ( sunt asociat unic). La sfirsitul anului 2008 am decis ca in anul 2009 o sa scot din firma o suma.(dividente) Contabila s-a facut bilantul, si s-a specificat acolo ca o sa scot in 2009 suma respectiva (65.000Ron). Dar timpurile s-a schimbat, am rasgindit, si as dori sa reinvestesc suma respectiva, in loc de a scoate. ( pe de o parte ca are nevoie si in firma de investitie ca sa tinin functionare, pe de alta ca sa nu platesc impozitul, daca orcum terebuie investit pe urma)
Problema: contabila zice ca, daca la sfirsitul anului 2008 am decis ca scot suma respectiva, si ea asa o facut bilantul, NU SE MAI POATE SCHIMBA!!! Va rog sam spuneti daca are dreptate sau nu? Mai pot sa decid asa ca nu mai scot ca dividente, ci reinvestesc?
Multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: balint , utilizator 12:07, 16 Februarie 2010
Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea comercială va plăti daune-interese pentru perioada de întârziere, la nivelul dobânzii legale, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
- Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
- Dividendele plătite contrar dispoziţiilor prezentate mai sus se restituie, dacă societatea dovedeşte că asociaţii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, în împrejurările existente, trebuiau să o cunoască.
- Dreptul la acţiunea de restituire a dividendelor, plătite contrar celor menţionate, se prescrie în termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
- Entităţile nu pot reveni asupra înregistrărilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.
- Închiderea conturilor 121 şi 129 se efectuează la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale. Ca urmare, cele două conturi apar cu soldurile corespunzătoare în bilanţul întocmit pentru exerciţiul financiar la care se referă situaţiile financiare anuale.

Baza legală:
- Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 31/1990, privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările şi completările ulterioare.
Profitul inteleg ca este aferent anului 2008 , deci nu are nici o legatura cu profitul reinvestit despre care se vorbeste ca ar fi scutit la trim IV 2009.
Scutirea se aplica la profitul realizat in trim IV 2009 si investit tot atunci in utilaje din clasa 2
Conform art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 200/2008:

Scutirea impozitului pe dividendele reinvestite

(1) Dividendele reinvestite începând cu 2009, în scopul păstrării şi creşterii de noi locuri de muncă pentru dezvoltarea activităţii persoanelor juridice române distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora înscris la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende.

(2) Sunt scutite de la plata impozitului pe dividende şi dividendele investite în capitalul social al altei persoane juridice române, în scopul creării de noi locuri de muncă, pentru dezvoltarea activităţii acesteia, conform obiectului de activitate înscris la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

(3) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (1) şi (2) se aprobă prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Avem asa :
- profit an 2008 repartizat pentru dividende = x lei, prin AGA de la aprobare bilant 2008
Consecinta acestei decizii este ca datorati impozit pe dividende , cu termen scadent 25.12.2009 .
Dvs doriti ca acele dividende sa le reinvestiti
Vedeti in textul postat mai sus in ce consta reinvestirea

Procedura de care se vorbeste nu a aparut inca .
Nu stiu daca in acest moment fiscul acorda aceasta scutire in lipsa procedurii
In ce ar consta aceasta scutire : in a "ierta" contribuabilul de obligatia de plata a acelui impozit , in conditiile in care se face dovada reinvestirii acelor dividende .

De asemenea , textul prevede :incepind cu anul 2009 .
Nu este clar daca se refera la dividendele anului 2009 sau la dividendele reinvestite in anul 2009, aferente anilor precedenti

Din pacate sintem in fata unui alt exemplu de legislatie incompleta ; in lipsa procedurii este dificil de apreciat care e modalitatea de aplicare a temeiului legal de mai sus .
Va pot sfatui sa adresati intrebarea catre ANAF.



Multumesc raspunsurile!

Daca am inteles bine, profitul din anul 2008 daca a fost repartizat pentru dividente nu mai am de ales, impozitul orcum trebuie sa platesc. Daca scot dividentele , daca reinvestesc impozitul orcum platesc, si incepind de la 25.12.09 se calculeaza majorari.
Inca un lucru nu este clar: platesc dupa suma respectiva 16% impozit de profit si + 6 % pentru asigurare de sanatate, total 22%?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare in dividende? rodia rodia Se poate repartiza in dividende suma din contul 1068-alte rezerve? Mentionez ca in contul 1068 s-a repartizat profitul net aferent anului 2006. Acum exista ... (vezi toată discuția)
Profit reinvestit alinatrif alinatrif Daca in anul 2009 profitul a fost reinvestit pt. achizitia unui mijloc de transport ... nu s-a platit impozit pe profit af. sumei X si au fost constituite ... (vezi toată discuția)
Nelamurire contabila juliss juliss buna ziua as dorii un ajutor din partea uni contabil care cunoaste legislatia in vigoare in urmatoarea problema. detin o firma care efectueaza profit . ... (vezi toată discuția)