avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Scutire impozit pe dividende anii 2011, 2012 si 2013
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Scutire impozit pe dividende anii 2011, 2012 si 2013

Buna,
Va cer ajutorul in rezolvarea unei spete:
Un SRL obtine profit atat in anul 2011, 2012 cat si 2013. Acest profit e repartizat pe dividende. Societatea nu a platit impozitul pe dividende si nici dividendele aferente anilor 2011 si 2012 pe motivul ca a reinvestit dividendele si a aplicat scutirea pentru impozitul pe profit reinvestit conform Ordonantei de Guvern nr. 200/2008 (CF art. 36). Aceasta scutire s-a aplicat vreo data? E legal si corect ceea ce a facut firma pana in acest moment deoarece eu vad ca nu au fost emise norme de aplicare pentru aceasta scutire? Cum se face dovada ca a fost reinvestite dividendele? Administratorul mi-a spus de situataia asta abia acum dupa ce eu am depus declaratia 205 pentru anii 2012 si 2013 in care apar acele dividende. Trebuie depusa declaratie rectificativa, nu?
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 22:17, 7 Noiembrie 2014
Este un nonsens: odata ce ai repartizat profitul pe dividende, nu mai ai ce reinvesti.
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Corect, odata ce profitul a fost repartizat pe dividende, el nu mai poate fi reinvestit. Va rog sa cititi CF cu privire la profitul reinvestit, pentru ca sunt zeci de pagini de conditii si norme care nu pot fi reproduse aici. Impozitul trebuia retinut si virat INDIFERENT daca a fost platit sau nu asociatilor. E infractiune. Restul de dividend net, daca nu a fost incasat de asociati si este lasat la dispozitia firmei printr-un act scris (sau dupa cel putin 3 ani) se constituie in venit al firmei si se impoziteaza din nou cu 16 % (tripla impozitare dupa parerea mea, dar asta-i tara si partidul, ce sa-i faci...)
Pe mine ma frapeaza totusi altceva: cum de va spune "administratorul" cum sa va faceti meseria....!? Datoria d-voastra de contabil este in primul rand fata de public ( ce rezida din etica profesionala) nu fata de entitatea care va preseaza sa-i operati evaziunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata impozit dividende oug 200/2008 placarifaine placarifaine va rog sa ma lamuriti in privinta aplicarii acestei ordonante. cum dovedim ca reinvestim dividendele conform legii pentru a nu plati impozitul de 16%? (vezi toată discuția)
Profit nerepartizat, pierdere contabila si dividende WinstonSmith WinstonSmith Buna ziua! Am o microintreprindere, neplatitoare de TVA, cu domeniul de activitate servicii, vechime aprox. 10 ani, in urmatoarea situatie (sume ... (vezi toată discuția)
Dividende soricanicoleta soricanicoleta administratorul firmei este in concediu de cresterea copilului in anul 2011 si 2012 societatea are profit care a fost propus sa fie repartizat la dividende, a ... (vezi toată discuția)