Cursul dureaza 5 saptamani, cate 2 zile pe saptamana (probabil martea si joia), dupa amiaza.
Numarul maxim de participanti este de 20. La momentul inceperii campaniei de promovare, mai erau 15 locuri disponibile.
Beneficiile participarii la curs
Asa cum reiese si din descrierea COR, cei care vor urma acest curs de formare profesionala vor putea:
- tine evidenta contabila a operatiunilor financiare ale unei intreprinderi, in conformitate cu principiile generale ale contabilitatii,
- verifica exactitatea documentelor si a operatiunilor contabile,
- calcula impozite si taxe,
- vor sti ce declaratii fiscale trebuie sa intocmeasca,
- vor putea intocmi o balanta de verificare si alte situatii lunare sau anuale.
Practic, cel care va termina acest curs ar trebui sa fie capabil sa tina contabilitatea unei firme de nivel mediu, asa cum sunt majoritatea firmelor din Romania.
Limitele oferite de diploma de participare la curs
Insa ceea ce nu poate sa faca o persoana cu studii medii care urmeaza acest curs este ca nu poate semna situatiile financiare. Acestea pot fi semnate doar daca persoana respectiva are studii economice superioare si daca este angajata in departamentul financiar contabil al companiei respective, sau daca persoana respectiva este si expert contabil, lucru putin probabil pentru cei care vor veni la curs.
Curs practic, scoala de contabili
Ce putem spune insa cu siguranta este ca acest curs vine cu foarte multe situatii practice, cu multe studii de caz, care te trec prin majoritatea situatiilor intalnite in activitatea contabila. Adica aici poti invata cum se aplica in practica ceea ce altii te invata doar la nivel teoretic.
Cum am spus si in descriere, cursul nu este doar de contabilitate, materialul avand foarte multe trimiteri la fiscalitate. Si crede-ma aspectul asta este cel mai important pentru un contabil pentru ca in momentul de fata cunosc o multime de asa-zisi "experti contabili" care habar nu au cum se inregistreaza o achizitie intracomunitara de marfa, la ce curs se calculeaza TVA-ul si cand este acesta exigibil sau, mai grav, care nu stiu sa calculeze impozitul pe profit sau cand si pentru ce se datoreaza impozit pe nerezidenti.
Tot ce pot spune este ca acest curs este echivalentul a cateva luni bune de practica intr-o firma de contabilitate si ca, la finalizarea cursului vei avea nivelul necesar de cunostinte pentru a te putea angaja pe un post de contabil senior intr-o firma de orice dimensiune sau profil. Dar toate acestea depind doar de capacitatile celui care urmeaza cursul. Din experienta de pana acum cu aceste cursuri, pot spune ca printre cei care au absolvit au fost persoane care au avut perfomante profesionale evidente, dar si persoane care nu au excelat si pentru care a contat doar ca au mai facut inca un curs ce poate fi trecut in CV.
Trainerul cursului:
Eugenia Ion – Tax Consultant – Contexpert Consulting SRL
Fiind membra a echipei Contexpert Consulting de peste 5 ani, Eugenia are o bogata experienta in consultanta fiscala si contabila, in aplicarea standardelor de contabilitate dar si in organizarea si sustinerea cursurilor de formare profesionala, avand peste 150 de ore de curs sustinute pana in prezent. Ea este consultant fiscal autorizat de Camera Consultantilor Fiscali si expert contabil autorizat de C.E.C.C.A.R.
Eugenia lucreaza cu companii nationale si multinationale, acordand consultanta pe probleme fiscale si contabile in diferite domenii de activitate, participa la proiecte de reorganizare, achizitii, fuziuni, divizari pentru clienti din diverse industrii, revizii contabile si fiscale, due diligence, elaboreaza si publica articole de specialitate etc.
Tematica cursului:
Documentele justificative si contabile (Modul de intocmire si utilizare a documentelor justificative; Modul de intocmire si utilizare a documentelor contabile; Documentele in cazul platitorilor/neplatitorilor de TVA; Registrele obligatorii; Reconstituirea documentelor; Arhivarea documentelor)
Contabilitatea stocurilor (Achizitii/vanzari interne; Achizitiile intracomunitare; Importuri)
Contabilitatea imobilizarilor (Definitii; Investitiile la mijloace fixe; Durate de utilizare; Amortizare imobilizari corporale si necorporale)
Contabilitatea trezoreriei (Registrul de casa; Plafoane operatiuni casa; Inregistrarea imprumuturilor “nebancare”; Raportare operatiuni cu numerar a caror valoare depaseste echivalentul in lei a 15.000 de euro; Raportarea incasarilor si platilor externe; Raportarea la B.N.R. a contractelor externe de imprumut cu termen de rambursare mai mare de un an; Diferente de curs valutar)
Contabilitatea cheltuielilor de delegare (Diurnele; Regimul fiscal al cheltuielilor de delegare efectuate de salariati, administratori si asociati)
Contabilitatea avansurilor – incasate/platite; pentru bunuri/servicii si imobilizari; facturate/nefacturate; negociate in valuta si platite in lei – reglementari contabile si fiscale
Contabilitatea contractelor de leasing (Prevederi generale; Leasingul financiar; Leasingul operational)
Operatiuni diverse (Cheltuielile si veniturile in avans; Contractele de comodat; Veniturile realizate de nerezidenti in Romania; Garantiile; Discounturile)
Impozitul pe venitul microintreprinderilor (Notiuni generale; Conditii de mentinere a regimului fiscal; Facilitati fiscale)
Impozitul pe profit (Notiuni generale; Sponsorizari, mecenat, alte donatii; Calculul protocolului acceptat si a TVA deductibila aferenta; Rezerva legala)
Corectarea erorilor/omisiunilor din anii precedenti
Operatiuni specifice inchiderii anului (Rezultatele inventarierii - minusuri, plusuri, casari; Reevaluare creante, datorii si disponibil in valuta; Inregistrare facturi nesosite/de intocmit; Repartizarea profitului)
Declaratii - periodicitate, taxe declarate (Informatii generale; Corectarea declaratiilor; Regimul de declarare derogatoriu al declaratiilor fiscale)
Situatiile financiare – informatii generale
Invitatie de participare
Pentru mai multe amanunte si pentru inscrierea la acest curs, va invitam sa accesati pagina de inscriere dedicata acestui eveniment.
Comentarii articol (6)