ACCES GRATUIT
Personal bugetar
Zilele libere fara plata nu vor afecta indemnizatia de crestere a copilului
Acordarea de zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare sau reducerea programului de lucru pentru personalul bugetar, in scopul reducerii cheltuielilor, nu va afecta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului, potrivit declaratiilor ministrului Muncii, Marian Sarbu.
Articolul continuă mai jos
“Legea prevede ca singura penalizare pe care o vor suporta salariatii (…) nu va afecta decat salariile pe anul acesta. Si, din acest punct de vedere, ei vor trebui sa-si tina in evidenta salariile pe care ar fi trebuit sa le primeasca si, atunci, in baza de calcul ( n. red. a indemnizatiei de crestere a copilului) vor intra acele plafoane si nu cele reduse conform acestei masuri”, a declarat Marian Sarbu, in urma sedintei Guvernului de saptamana aceasta, rapunzand unei intrebari din partea presei referitoare la cum va fi afectata indemnizatia de reducerea cu 15,5% a veniturilor pe ultimele trei luni.
Potrivit
proiectului de lege care vizeaza rationalizarea cheltuielilor publice, asupra caruia Guvernul isi va asuma raspunderea, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice vor avea obligatia de a
reduce cheltuielile de personal, in perioada octombrie-decembrie 2009, in medie cu 15,5% lunar.
Aplicarea masurilor de reducere a cheltuielilor se va face prin acordarea de zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare sau prin reducerea programului de lucru. Sefii autoritatilor si institutiilor publice vor avea posibilitatea de a dispune si o masura care sa combine zilele libere fara plata cu reducerea programului de lucru.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului stabileste ca persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei.
In
cazul nasterii de gemeni sau tripleti, familia va primi pentru primul copil indemnizatia in cuantum de 600 lei sau, optional, 85 % din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea si al treilea copil indemnizatii suplimentare a cate 600 de lei pentru fiecare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (5)