avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neclaritati pe legea privind reorganizarea......
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neclaritati pe legea privind reorganizarea......


Personal bugetar
Zilele libere fara plata nu vor afecta indemnizatia de crestere a copilului
2009-09-11 12:48 Avocatnet.ro
Acordarea de zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare sau reducerea programului de lucru pentru personalul bugetar, in scopul reducerii cheltuielilor, nu va afecta cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului, potrivit declaratiilor ministrului Muncii, Marian Sarbu.
“Legea prevede ca singura penalizare pe care o vor suporta salariatii (…) nu va afecta decat salariile pe anul acesta. Si, din acest punct de vedere, ei vor trebui sa-si tina in evidenta salariile pe care ar fi trebuit sa le primeasca si, atunci, in baza de calcul ( n. red. a indemnizatiei de crestere a copilului) vor intra acele plafoane si nu cele reduse conform acestei masuri”, a declarat Marian Sarbu, in urma sedintei Guvernului de saptamana aceasta, rapunzand unei intrebari din partea presei referitoare la cum va fi afectata indemnizatia de reducerea cu 15,5% a veniturilor pe ultimele trei luni.

Potrivit proiectului de lege care vizeaza rationalizarea cheltuielilor publice, asupra caruia Guvernul isi va asuma raspunderea, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice vor avea obligatia de a reduce cheltuielile de personal, in perioada octombrie-decembrie 2009, in medie cu 15,5% lunar.

Aplicarea masurilor de reducere a cheltuielilor se va face prin acordarea de zile libere fara plata pentru o perioada de pana la 10 zile lucratoare sau prin reducerea programului de lucru. Sefii autoritatilor si institutiilor publice vor avea posibilitatea de a dispune si o masura care sa combine zilele libere fara plata cu reducerea programului de lucru.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului stabileste ca persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei.

In cazul nasterii de gemeni sau tripleti, familia va primi pentru primul copil indemnizatia in cuantum de 600 lei sau, optional, 85 % din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea si al treilea copil indemnizatii suplimentare a cate 600 de lei pentru fiecare.


Asa, si pe noua lege, nu apare si acest comentariu al lui Sarbu de care sa tina cont aplicantii acestei legi, care si asa nu prea stiu ce si cum sa aplice.
In acest caz, cum se va aplica aceasta lege femeilor insarcinate, si care e temeiul juridic in baza caruia indemnizatia de crestere a copilului va excepta de la calcul cele 2 luni incare leafa va fi diminuata??????


La fel si pentru pensionarii care vor iesi de la 1 ian. 2010 ???!??!?!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:28, 13 Noiembrie 2009
Noua lege prin care bugetarii vor fi trimis fortat in fara plata, nu este explicita in ceea ce priveste atat femeile insarcinate, ce urmeaza sa intre in concediul de crestere a copilului in anul ce va urma, si nici situatia celor ce urmeaza sa iasa la pensie incepand cu 1 ianuarie 2010.

In primul caz, femeile insarcinate care vor intra in fara plata in noiembrie si decemrbie 2009, vor fi afectate, chiar discriminate, in ceea ce priveste indemnizatia de crestere si ingrijire a copilului in 2010, pe intreaga perioada de 2 ani, intrucat cei 85% se vor calcula si cu reducerea veniturilor pe lunile noiembrie si decembrie. Deci, pentru aceasta categorie salariala, efectele acestei legi se vor intinde cu mult peste ceea ce se prevede in continutul ei.

La fel si in cazul celor ce vor iesi la pensie cu 1 ian.2010, intrucat, calculul pensiei va include si aceste 2 luni in care leafa va fi diminuata considerabil.

Va rog daca se poate sa clarificati aceste aspecte, daca rationamentul prezentat este corect/incorect, si in plus, as avea rugamintea de a nominaliza legislatia privitoare la femeia insarcinata, inclusiv pentru functionarii publici cu statut special, cadre militare, politistii.
Interventie moderator:
:rtfm:
Ferrari:
1. Este impotriva Regulamentului forumului sa folositi mesaje succesive. Folositi butonul "editeaza" si completati ce doriti.
2. Fiti sigur ca au fost citite mesajele dvs. dar, din diferite motive, nu vi s-a raspuns. Nu e nimeni obligat sa va raspunda, asa ca insistentele dvs. nu va sunt de ajutor.
3. S-ar putea ca mesajul dvs. sa nu fi fost citit inca de persoana potrivita, care stie raspunsul.
4. Cred ca nu e corecta afirmatia dvs. ca sunteti dezamagit de consultanti. Cred ca ar fi mai bine sa fiti dezamagit de o asemenea lege care creaza probleme multora dintre noi si de cei care au votat-o.
Va multumesc pentru intelegere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scaderea indemnizatiei ccc elig elig Este posibil sa se micsoreze indemnizatiile deCCC si alocatiile copiilor?Daca tot scad toate veniturile???? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu pt. crestere copil, pana la data de 27.08.2011. In luna iunie 2011 voi naste cel de al doilea copil, intrand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cel de al doilea copil ELIalex ELIalex Buna ziua, As dori sa stiu cum se procedeaza pentru obtinerea indemnizatiei celui de al doilea copil si anume: trebuie sa ma intorc la serviciu pe 1 mai ... (vezi toată discuția)