Cuantumul cotei de impozitare este prevazut la articolul 107 din Codul fiscal. Potrivit acestuia, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor a fost stabilita la 2% in anul 2007, 2,5% in anul 2008 si 3% in anul 2009.
In urma unei solicitari Avocatnet.ro legata de intentia MFP de a modifica cota de impozitare pentru anul 2010, departamentul de presa a raspuns ca ministerul nu intentioneaza sa modifice prevederile Codului Fiscal referitor la cota de impunere pe anul 2010, in cazul contribuabililor de la Titlul IV din Legea 571/2003. Astfel, cota de impozitare va ramane la cuantumul din 2009, adica 3% .
Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor
Conform Codului fiscal, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintrepinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Pentru a efectua aceasta optiune, microintreprinderile trebuie sa indeplineasca conditiile stabilite la articolul 103 din Codul fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii.
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai pot aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art. 103 din Codul fiscal.
Revenirea la plata impozitului pe profit
Microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.
Baza impozabila
Baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota-parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.
In cazul in care o microintreprindere achizitioneaza case de marcat, valoarea de achizitie a acestora se deduce din baza impozabila, in conformitate cu documentul justificativ, in trimestrul in care au fost puse in functiune, potrivit legii.
Procedura de declarare a optiunii
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit vor comunica optiunea organelor fiscale teritoriale la inceputul anului fiscal, prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatiile familiale si asociatiile fara personalitate juridica, pana la data de 31 ianuarie inclusiv.
Persoanele juridice care se infiinteaza in cursul unui an fiscal inscriu optiunea in cererea de inregistrare la registrul comertului. Optiunea este definitiva pentru anul fiscal respectiv.
In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse nu mai este indeplinita, microintreprinderea are obligatia de a pastra pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare pentru care a optat, fara posibilitatea de a beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile referitoare la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
Cu toate acestea, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile referitoare la optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceste limite, fara a se datora majorari de intarziere.
La determinarea impozitului pe profit datorat se vor scadea platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal.
Plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale
Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.
Microintreprinderile au obligatia de a depune, pana la termenul de plata a impozitului, declaratia de impozit pe venit.
Comentarii articol (13)