"Hotararea de recomandare a suspendarii protestului luata de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) in 17 septembrie, dupa 9 ore de dezbateri, a fost ignorata de adunarile generale tinute vineri si luni, fapt ce indica fie lipsa autoritatii CSM in cadrul sistemului judiciar, fie sustinerea in realitate a protestului, in ciuda declaratiilor publice. Ambele variante ridica problema exercitarii responsabile a atributiilor CSM de regulator al sistemului, nu numai de garant al independentei sale”, a afirmat ministrul Justitiei.
Catalin Predoiu a sustinut ca situatia este cu atat mai grava cu cat protestul implica risipa de bani publici, amanarea dosarelor se face fara un motiv legal, iar emiterea de citatii implica noi costuri pentru stat.
Predoiu a mentionat ca intreruperea activitatii instantelor afecteaza grav drepturi constitutionale, precum accesul liber la justitie, libertatea economica si chiar dreptul la munca prin afectarea activitatii societatilor comerciale, cei mai afectatii fiind cetatenii, persoanele juridice si profesiile liberale, "care primesc o lovitura nedreapta in propriile drepturi si interese".
"Conditionarea reluarii activitatii normale de semnare peste noapte a unui Pact pentru Justitie este o abordare neserioasa, nerealista si nerezonabila. Guvernul este pus in situatia de a nu putea angaja un dialog responsabil pentru Pactul pentru Justitie, atat timp cat nu se reia activitatea normala de judecata", a mai declarat ministrul Justitiei.
Predoiu a mai afirmat ca a sustinut in cadrul Guvernului rectificarea bugetara pozitiva pentru bunuri si servicii si includerea sporurilor in legea salarizarii, obiective realizate, pe aceasta baza solicitandu-se incetarea protestelor si angajarea intr-un dialog privind viitorul sistemului judiciar.
Comentarii articol (0)