Este reglementata de art. 25 din Codul muncii[1]. Partile pot stabili, in considerarea specificului muncii, ca executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat sa nu se realizeze intr-un loc stabil de munca, beneficiind, in schimb, de prestatii suplimentare in bani sau in natura.
Mobilitatea locului de munca poate sa exprime:
-fie o situatie determinata strict de specificul muncii;
-fie o situatie determinata de vointa partilor.
Spre deosebire de delegare sau de detasare - masuri dispuse de regula unilateral (pentru prima perioada), dar avand un caracter temporar - salariatul care a acceptat o clauza de mobilitate isi executa obligatiile de munca prin
deplasari de serviciu fie intermitente, fie continue pe intreaga durata a contractului individual de munca.
Dispozitiile acestui text trebuie coroborate cu cele ale art. 17 alin. (2) Iit. h) din Cod referitoare la locul muncii ce trebuie inscris in contract.
Aceasta clauza de mobilitate trebuie sa contina nu numai mentiunea ca salariatul isi va indeplini obligatiile de serviciu in mai multe Iocuri de munca, cu evidentierea unitatilor, subunitatilor, localitatilor, etc., efectuand si anumite deplasari, dar ea va trebui sa contina si natura ori cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau in natura la care salariatul are dreptul (cheltuielile de transport, cazare, masa, eventual sporuri la salariu etc.). Prestatiile suplimentare apar ca firesti deoarece salariatul, in deplasarile lui de serviciu, neaflandu-se in delegare sau in detasare, nu primeste drepturile banesti ce se cuvin, potrivit legii sau/si contractului colectiv de munca, celor delegati sau detasati.
De asemenea, credem, ar trebui sa se precizeze ca „mobilitatea" salariatului, „deplasarile” lui nu vor afecta felul muncii si, evident, nici salariul (se intelege, in sens negativ)
2.
Actele de dispozitie ale angajatorului referitoare la schimbarea locului de munca - posibile ca urmare a existentei clauzei de mobilitate -
trebuie sa se intemeieze de fiecare data
pe o cerinta reala si serioasa.
Angajatorul, in temeiul clauzei de mobilitate, nu poate sa impuna schimbarea altor elemente contractuale decat locul de munca si nici
nu poate sa ceara schimbarea domiciliului sau a resedintei salariatului.
Daca o clauza de mobilitate este admisibila,
dimpotriva, o clauza de variabilitate (de variatie) este ilegala.
_____
NOTE:
1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
2Aexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a III-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2009, p. 410.
Comentarii articol (3)