Incasarile din impozitul pe profit si TVA au scazut in primele opt luni ale anului, cu peste 15%, iar bugetul de stat a inregistrat un deficit de peste 22 miliarde lei, conform unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Conform datelor furnizate de MFP, executia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului a inregistrat un deficit estimat de 22,3 miliarde lei, reprezentand 4,5% din PIB.
De asemenea, la data de 31 august 2009, veniturile bugetului general au inregistrat o valoare de peste 103 miliarde lei, observandu-se, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, o scadere de 6,6%. In primele opt luni ale anului 2009, la bugetul de stat s-a cheltuit cu 8,3% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2008.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu peste 15% fata de 2008, in timp ce din incasarile impozitului pe venit s-a obtinut cu 5,5% mai mult fata de perioada similara a anului precedent. In cazul veniturilor din TVA se observa o reducere de aproape 20%, iar in cazul incasarilor din impozitele si taxele pe bunuri si servicii a avut loc o crestere din accize de 10%, adica peste 940 milioane lei. Veniturile nefiscale au inregistrat o scadere de 13,6% fata de perioada similara a anului 2008.
Totodata, cheltuielile bugetului general au inregistrat o crestere de 8,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ridicandu-se la valoarea de 125 miliarde lei.
In privinta cheltuielilor de personal se inregistreaza o crestere de peste 10%, fata de aceeasi perioada a anului precedent. De mentionat ca la Bugetul de stat cheltuielile de personal, pe primele opt luni ale anului in curs, au inregistrat o crestere de aproape 3%, in timp ce la nivelul bugetelor locale se observa o crestere de 15% pentru institutiile finantate integral din venituri proprii.
Pe lista chletuielilor s-au inregistrat si cele pentru serviciile de asistenta sociala, sector in care s-a cheltuit cu 8,3% mai mult fata de anul trecut. Cresterea s-a datorat majorarii punctului de pensie, in octombrie 2008, si acordarii pensiei sociale minim garantate, incepand cu luna aprilie 2009, motiveaza MFP.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere de sub 1% fata perioada similara a anului 2008. De mentionat ca la Bugetul de stat cheltuielile materiale au inregistrat o scadere de aproximativ 9%, respectiv 15% pentru institutiile finantate integral din venituri proprii, in timp ce, la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate avem o crestere de 7,6%, iar la bugetele locale o crestere 1,3%.
In plus, cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si alte programe de investitii finantate din surse interne si externe, au inregistrat valoarea de 20 miliarde lei, respectiv 4% din PIB, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au crescut cu aproape 54% fata de aceeasi perioada a anului 2008.
Comentarii articol (0)