Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat marti in doua cauze referitoare la Romania.
Constantin si Stoian vs. Romania (nr. 23782/06 si 46629/06)
In cazul Constantin si Stoian vs. Romania , Curtea a decis, in baza articolului 41 din Conventie, desbagubirea lui Marius-Giorgian Constantin cu
10 mii de Euro, cu titlu de daune morale. In cazul lui Florin Stoian, Curtea nu a acordat nicio despagubire, acesta neindeplinind conditiile pentru admiterea plangerii.
Art. 41 din Conventie stabileste ca, in situatia in care Curtea declara ca a avut loc o incalcare a Conventiei sau a protocoalelor sale si daca dreptul intern al inaltei parti contractante nu permite decat o inlaturare incompleta a consecintelor acestei incalcari, Curtea acorda partii lezate, daca este cazul, o reparatie echitabila.
Reclamantii , Marius-Georgian Constantin, nascut in 1979, din Bucuresti, si Florin Stoian , nascut in 1971, din Afumati sunt cetateni romani. In baza Art. 6, al. 1,2 si 3 din Conventie acestia reclama inechitatea procedurilor penale demarate impotriva lor in baza acuzatiilor de trafic de droguri. Pe de alta parte acestia afirma ca au fost indemnati sa participle la infractiunea mentionata de catre un politist aflat sub acoperire so colaboraturii lui.
Chirita vs. Romania (nr. 37147/02)
In cazul reclamantei Maria Chirita, Curtea a decis ca nu a existat o incalcare a articolelor in baza carora aceasta si-a formulat plangerea, adica Art. 3, 6 si 34 din Conventie.
Reclamanta, Marioara Chirita, de cetatenie romana, este nascuta in 1952 si locuieste in Bucuresti. In baza Art. 3, 6, 8, 34 aceasta a reclamat ca pe parcursul procedurilor penale demarate impotriva ei, precum si in perioada celor 6 ani de detentie la care a fost condamnata, a fost supusa la tratament inuman asupra caruia nu s-a facut nici o investigatie, ca procedurile penale au fost nedrepte in anumite aspecte, iar actiunile de corespondenta cu Cedo i-au fost ingreunate.
Conventia Europeana a Dreprturilor omului stabileste stabileste la Art. 3 ca nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.
Art. 6 din conventie prevede ca orice persoana orice persoana are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public si într-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotarî fie asupra încalcarii drepturilor siobligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii în materie penala îndreptate împotriva sa.
Totodata, ,la art. 8 se stabileste ca orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale. La Art. 34 – din Conventie se regaseste prevederea conform careia Curtea Europeana a Drepturilor Omului poate fi sesizata printr-o cerere de catre orice persoana fizica, orice organizatie neguvernamentala sau orice grup de particulari care se pretinde victima a unei incalcari de catre una dintre inaltele parti contractante a drepturilor recunoscute in Conventie sau in protocoalele sale.
Comentarii articol (1)