Ordinul ANAF nr. 2477/2009 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 640 din 29 septembrie 2009.
Normele tehnice stabilesc procedura de introducere a marfurilor pe teritoriul vamal comunitar prin utilizarea Sistemului de control al importului (ICS-RO).
Sistemul de Control al Importului (ICS) a fost deja introdus pe teritoriul vamal al Comunitatii, incepand cu data de 1 iulie 2009. ICS reprezinta prima faza a Sistemului de Import Automat (AIS).
Obiectivul AIS consta in faptul ca operatiunile de import incepute intr-un stat membru sa poata fi finalizate in alt stat membru fara retransmiterea acelorasi informatii la autoritatea vamala. Acesta include si schimbul electronic de mesaje dintre autoritatile vamale, operatorii economici si alte autoritati publice referitor la diferitele stadii ale operatiunilor de import.
Scopul Sistemului de Control al Importului (ICS) - Faza 1 - este acela de a gestiona declaratiile sumare de intrare, de a efectua analiza de risc asupra datelor cuprinse in acestea si de a distribui rezultatele analizei efectuate intre autoritatile vamale implicate.
Normele tehnice de utilizare a Sistemului de control al importului se aplica tuturor marfurilor introduse pe teritoriul vamal al Comunitatii pe baza unei declaratii sumare de intrare.
Intocmirea declaratiei sumare de intrare
Declaratia sumara de intrare contine informatii(ENS) despre toate marfurile aflate pe mijlocul de transport si care urmeaza sa fie introduse pe teritoriul vamal comunitar, indiferent daca acestea urmeaza sa primeasca o destinatie vamala intr-un loc aflat pe teritoriul vamal al Comunitatii sau in afara acestuia.
Dupa completare, ENS se transmite prin intermediul aplicatiei ICS-RO la biroul vamal de intrare a marfurilor pe teritoriul vamal al Comunitati
Acceptarea ENS se materializeaza prin alocarea numarului unic de inregistrare al declaratiei sumare de intrare de catre aplicatia ICS-RO care este comunicat persoanei care a depus declaratia sumara.
In cazul in care ENS nu este acceptata, biroul vamal de intrare comunica, prin intermediul aplicatiei ICS-RO, persoanei care a depus declaratia sumara motivele neacceptarii
Operatiunea de rerutare
Prin rerutare se intelege redirectionarea ENS de la biroul vamal de intrare declarat la un alt biroul vamal de intrare, unde mijlocul de transport impreuna cu marfurile urmeaza sa fie prezentate efectiv.
Persoana care a depus ENS are posibilitatea de a opta ca, in locul cererii de rerutare, sa depuna o noua ENS la biroul vamal de intrare unde sunt prezentate marfurile
Notificarea sosirii marfurilor
Sosirea mijlocului de transport si a marfurilor la biroul vamal de intrare se comunica acestuia prin notificarea de sosire, transmisa prin intermediul aplicatiei ICS-RO.
Notificarea de sosire contine informatii cu privire la ENS aferente tuturor marfurilor aflate pe mijlocul de transport, indiferent daca acestea urmeaza a fi descarcate sau nu la biroul vamal de intrare sau la birourile vamale de intrare ulterioare.
In cazul prezentarii mijlocului de transport si a marfurilor la un alt birou vamal de intrare decat cel declarat in ENS, iar daca procedura prevazuta la art. 12 nu a fost indeplinita, acest birou solicita, prin intermediul aplicatiei ICS-RO, biroului vamal de intrare declarat in ENS rerutarea operatiunii.
Daca in urma efectuarii analizei de risc, pe baza informatiilor cuprinse in ENS si gestionate automat de sistemul informatic, sau a altor elemente privind marfurile prezentate in vederea introducerii pe teritoriul vamal al Comunitatii, lucratorul vamal ia decizia de a nu controla documentele insotitoare si/sau marfurile declarate, aceasta decizie se mentioneaza in ENS, permitandu-se introducerea marfurilor pe teritoriul vamal al Comunitatii.
Decizia de a permite introducerea marfurilor pe teritoriul vamal al Comunitatii este comunicata persoanei care a notificat sosirea marfurilor, in aplicatia ICS-RO, prin trecerea ENS in starea „fara control”
In cazul in care lucratorul vamal ia decizia de a controla documentele insotitoare si/sau marfurile declarate, acesta inscrie in ENS tipul de control ce urmeaza a fi efectuat.
Decizia este comunicata persoanei care a notificat sosirea marfurilor, in aplicatia ICS-RO, prin trecerea ENS in starea „sub control”
Efectuarea controlului si eliberarea marfurilor
Controlul se efectueaza pe baza informatiilor cuprinse in ENS si poate avea in vedere toate marfurile prezentate sau numai o parte dintre acestea.
Daca in timpul efectuarii controlului nu se constata discrepante intre datele inscrise in ENS, documentele insotitoare si marfurile examinate, lucratorul vamal inregistreaza acest rezultat in ENS.
Cand in urma controlului se constata discrepante intre datele inscrise in ENS, documentele insotitoare si marfurile controlate, marfurilor nu li se permite intrarea pe teritoriul Comunitatii, rezultatul controlului fiind inscris in ENS de catre lucratorul vamal si comunicat persoanei care a notificat sosirea marfurilor, prin intermediul aplicatiei ICS-RO, prin trecerea ENS in starea „oprit la intrare.
Comentarii articol (0)