Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca, pana in anul 2014, varsta de pensionare la barbati sa ramana 65 de ani, iar la femei 60 de ani, crescand gradual ulterior, conform declaratiilor primului-ministru Emil Boc.
„Varstele de pensionare sunt cele care sunt prevazute astazi in lege. Cel putin pentru perioada 2010 – 2014, se are in vedere aceasta crestere graduala a varstei de pensionare, potrivit prevederilor legale: la 65 de ani - barbatii si la 60 de ani – femeile, pana in anul 2014 inclusiv, urmand ca dupa aceea sa se gaseasca o alta formula de crestere a pensiilor, potrivit prevederilor legale”, a declarat primul-ministru.
Noile prevederi au in vedere egalizarea varstei de pensioare intre barbati si femei incepand cu anul 2030.
Principiul contributivitatii in calcularea pensiei
Proiectul prevede, printre aspectele principale, instituirea principiului contributivitatii.
„Este, de fapt, cheia acestei legi. Fiecare contribuie la sistemul de pensii si primeste o pensie mai mare sau mai mica, in functie de contributia pe care a adus-o la bugetul de pensii. De aceea, noutatea majora a proiectului o constituie faptul ca se recalculeaza acele pensii care astazi nu au la baza principiul contributivitatii. Ma refer la acele pensii de lux, care vor fi recalculate”, precizeaza premierul Boc.
„Poti sa ai pensie mare daca ai contribuit. Dar acele pensii care se calculeaza astazi la valoare de 80% din ultimul salariu, unde sunt incluse toate sporurile si bonusurile, asemenea pensii nu mai pot fi platite in continuare la aceeasi valoare. Iar noutatea legii pensiilor consta tocmai in aceea ca stabileste fara echivoc principiul contributivitatii, ca fiecare sa sustina acest sistem de pensii din Romani”, a adaugat seful Executivului.
Pensia sociala minima ramane in vigoare
De asemenea, potrivit lui Emil Boc, prin acest proiect se va incerca eliminarea abuzurilor in acordarea pensiilor de invaliditate, existente in momentul de fata. Totodata, persoanele cu venituri mici vor beneficia in continuare de pensia sociala minima, in valoare de 350 de lei.
„Pensia sociala minima de 350 lei ramane in vigoare”, precizeaza Emil Boc.
„Ea va creste in perioada urmatoare, in functie de nivelul economiei, dar nu este afectata. Aceasta pensie sociala minima va fi pastrata in sistem”, adauga acesta.
Premierul a explicat ca reforma sistemului public de pensii se impune ca fiind necesara, avand in vedere situatia actuala, cand la bugetul de pensii vor fi transferate 1,5 miliarde de euro de la bugetul de stat, astfel incat sa poata fi platite pensiile in acest an.
„Asa cum este astazi sistemul de pensii, el pune in pericol, pe termen mediu si lung, posibilitatea de plata a pensiilor pentru cei care contribuie. Aceasta suma va creste in continuare, in anii urmatori, daca nu se realizeaza o reforma a sistemului de pensii, adica, sa putem plati pensiile romanilor din ceea ce se aduna la pensii. Este obligatoriu sa facem acest lucru,” a declarat Emil Boc.
Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii a fost aprobat de Guvern, la inceputul lunii octombrie, urmand a fi transmis Parlamentului, in vederea angajarii raspunderii Executivului.
Comentarii articol (13)