Competenta de solutionare a cererilor de inregistrare in registrul comertului, apartinand, in prezent, judecatorului delegat va fi preluata de directorul oficiului registrului comertului, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta, publicat, miercuri, de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC).
Proiectul de
OUG pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului cuprinde o serie dispozitii aplicabile intregii game de proceduri legate de inregistrarea la registrul comertului pe o perioada limitata, pana la
organizarea profesiei de registrator comercial.
De asemenea, proiectul de act normativ prevede ca, pentru buna desfasurare a activitatii la ORC, in functie de volumul de activitate, cu aceeasi competenta, poate fi investit de catre directorul ONRC si directorul adjunct si/sau orice alte persoane din cadrul institutiei.
„Procedura la registrul comertului se desfasoara, in continuare, potrivit principiilor unei proceduri necontradictorii, cu exceptia cazului in care solicitantul sau reprezentantul acesteia solicita, in mod expres, sa se prezinte in fata directorului si/sau a persoanei sau persoanelor desemnate pentru a-si sustine cererea”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Astfel, potrivit proiectului de OUG, cererile de inregistrare se vor inainta sectiei comerciale a tribunalului in care isi are sediul comerciantul, iar procedura de contestare a rezolutiilor pronuntate de directorul oficiului registrului comertului si/sau persoana sau persoanele desemnate beneficiaza de principiul dublului grad de jurisdictie.
„Pentru anumite cereri/proceduri a fost instituita in mod expres competenta de solutionare a sectiei comerciale a tribunalului in a carei circumscriptie se afla sediul comerciantului”, se motiveaza in aceeasi nota de fundamentare.
De asemenea, se precizeaza ca, dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi, se va elabora
un nou cadru de reglementare al activitatii de inregistrare la ONRC, prin care se va mentine controlul administrativ, instituindu-se in acest scop
functia de registrator comercial.
Proiectul de OUG “reprezinta, in primul rand, o masura care se inscrie obiectivul eficientizarii activitatii instantelor de judecata. Degrevarea judecatorilor de sarcinile ce exced activitatii judiciare in contextul realitatilor interne actuale nu reprezinta doar o optiune, ci o necesitate”, conform MJLC.
In prezent, sistemul juridic romanesc prevede ca activitatea de registru sa se desfasoare sub controlul judecatorilor delegati la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale, inregistrarile efectuandu-se numai in baza incheierilor pronuntate de acestia sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti definitive. Controlul judecatoresc exercitat la ORC vizeaza legalitatea actelor, respectiv verificarea indepliniri tuturor cerintelor legale pentru a opera inregistrarea, dar si regularitatea cererii de inregistrare a comerciantilor. In plus, activitatea judecatorului delegat nu este strict de natura judiciara, avand si o serie de atributii de natura administrativa.
Astfel, in elaborarea acestui proiect de OUG, s-a avut in vedere prevenirea si reducerea supraincarcarii activitatii instantelor judecatoresti.
Proiectul de OUG si Nota de fundamentare vi le prezentam ca fisiere atasate.
Comentarii articol (0)