Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a inaintat, joi noiembrie, presedintilor celor doua Comisii juridice, de disciplina si imunitati din Parlamentul Romaniei solicitarea de a analiza posibilitatea preluarii sub forma unei initiative legislative a solutiilor propuse de MJLC privind activitatea de inregistrare in registrul comertului, reiese dintr-un comunicat de presa al institutiei.
Solicitarea MJLC a fost adresata in conditiile in care, in prezent, Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) se confrunta cu o situatie deosebita, pe rolul acestei institutii existand peste 10.000 de solicitari ale agentilor economici care nu pot fi rezolvate cu celeritate, situatia deteriorandu-se in continuare.
Conform datelor comunicate de catre ONRC, la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti exista 1.526 cereri de inregistrare nesolutionate din perioada 1 septembrie – 23 octombrie 2009, amanate la diverse termene.
De asemenea, pentru alte peste 10 mii de cereri de inregistrare au fost acordate termene de solutionare pana la data de 10 decembrie 2009 pentru autorizari si pana la data de 30 iunie 2010 pentru modificari ale actelor constitutive.
„Termenele foarte lungi de solutionare a cererilor se datoreaza planificarii activitatii judecatorilor delegati la Oficiul Registrului Comertului Bucuresti. Astfel, conform hotararii Adunarii generale a judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti nr.6/2009, au fost stabilite 3 sedinte de judecata pe saptamana si limitarea numarului de cereri de inregistrare care pot fi solutionate in cadrul fiecarei sedinte la 50 de cereri de constituiri si 100 de cereri de inscriere de mentiuni. In aceste conditii, in fiecare saptamana nu se pot solutiona decat 450 de inregistrari, in conditiile in care se depun peste 400 de cereri zilnic”, se arata in comunicatul de presa al ministerului.
Avand in vedere impactul negativ al situatiei existente asupra mediului de afaceri din Romania, MJLC a identificat solutii normative de natura a debloca activitatea de registru.Astfel, in urma unei analize riguroase a cadrului legal intern si comunitar, MJLC a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta avand ca obiect transferarea in competenta de solutionare a directorului oficiului registrului comertului a cererilor de inregistrare in registrul comertului si, dupa caz, a altor cereri aflate, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, in competenta de solutionare a judecatorului delegat.
Insa, aceasta propunere nu a putut fi adoptata inainte de votarea motiunii de cenzura depusa la adresa Guvernului.
"Actualmente, date fiind prevederile constitutionale potrivit carora Executivul nu mai poate adopta decat acte de administrare a treburilor publice, sfera in care nu poate fi inclusa si modificarea cadrului legal in materia inregistrarilor in registrul comertului, ne aflam in imposibilitatea de promova actul normativ mai sus mentionat." se arata in comunicatul de presa al MJLC.
Potrivit aceluiasi comunicat, propunerea legislativa este o solutie temporara, urmand a fi elaborat un nou cadru de reglementare al activitatii de inregistrare in registrul comertului, mentinandu-se controlul administrativ de legalitate la nivelul oficiilor registrului comertului, dar instituindu-se competenta de efectuare a acestuia pentru un nou corp profesional, respectiv registratorii comerciali.
Comentarii articol (3)