ACCES GRATUIT
Modificari legislative pentru promovarea in clasa a functionarilor publici
Promovarea in clasa reprezinta o modalitate de dezvoltare a carierei functionarilor publici prin modificarea raporturilor de serviciu si transformarea administrativa a postului detinut intr-unul de o calitate superioara, atat ca atributii cat si ca responsabilitati, determinata de absolvirea cu diploma de licenta a unei forme de invatamant superioare.
Articolul continuă mai jos
Acest proces este conditionat de natura studiilor absolvite si de conditia de a promova examenul organizat in acest sens (care transforma o vocatie intr-un drept)
1.
Inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2009 privind unele masuri in domeniul functiei publice, precum si pentru intarirea capacitatii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru reglementarea unor masuri privind cabinetul demnitarului din administratia publica centrala si locala, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local
2 art. 68 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici
3 avea urmatorul continut: „In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior in
specialitatea in care isi desfasoara activitatea, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, in conditiile legii.”
In prezent, articolul mentionat dispune: “In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, daca studiile absolvite sunt in specialitatea in care isi desfasoara activitatea
sau daca autoritatea ori institutia publica apreciaza ca studiile absolvite sunt utile pentru desfasurarea activitatii."
Iata deci ca a aparut si conditia studiilor utile pentru desfasurarea activitatii pentru promovarea in clasa. Aprecierea utilitatii este lasata la aprecierea conducatorului autoritatii sau institutiei publice.
A mai fost introdusa o noua prevedere si anume aceea ca „
promovarea in clasa nu se poate face pe o functie publica de auditor sau de consilier juridic." [alin. (3) al art. 68 din legea nr. 188/1999]. Este si firesc intrucat aceste functii nu au corespondente pentru studii medii.
NOTE:
___
1A se vedea A. Cioriciu Stefanescu,
Promovarea in clasa pentru functionarii publici cu studii universitare de 3 ani - noi reglementari, pe www.avocatnet.ro.
2Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 668 din 06 octombrie 2009.
3Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, modificata si completata ulterior.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)