In temeiul articolului 228 din Tratatul CE, Comisia Europeana a decis sa transmita scrisori de somare Belgiei, Frantei, Luxemburgului si Regatului Unit, prin care solicit a respectarea hotararilor Curtii Europene de Justitie in privinta implementarii directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale, se arata intr-un comunicat oficial publicat, joi, de CE.
De asemenea, in temeiul aceluiasi articol, Comisia a decis sa transmita o scrisoare de somare Greciei, prin care solicita respectarea unei hotarari a Curtii in privinta implementarii directivei privind aderarea Romaniei la UE.
In urma aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, impunea adaptari de ordin tehnic ale directivelor privind calificarile profesionale. Curtea Europeana de Justitie a sesizat a emis o hotarare in acest sens, referitoare la necomunicarea masurilor luate pentru transpunerea Directivei 2006/100/EC.
Printre altele, aceasta directiva actualizeaza toate listele calificarilor care beneficiaza de recunoastere automata, adaugand calificarile corespondente din Bulgaria si din Romania. Termenul limita pentru transpunerea directivei a expirat la 1 ianuarie 2007.
Atat timp cat directiva nu este transpusa in dreptul intern, profesionistii care detin calificari obtinute in Romania si Bulgaria risca sa indure inutil proceduri birocratice si lente inainte de a-si putea exercita dreptul de a lucra oriunde in Uniunea Europeana, iar potentialii utilizatori ai serviciilor lor ar putea fi privati de posibilitatea de a beneficia de serviciile lor competente.
Directiva privind calificarile profesionale – Belgia, Franta, Grecia, Luxemburg si Regatul Unit
“In temeiul articolului 228 din Tratatul CE, Comisia a decis sa transmita scrisori de somare Regatului Belgiei, Luxemburgului si Regatului Unit pentru neaplicarea hotararilor pronuntate de Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) in legatura cu necomunicarea masurilor luate pentru transpunerea Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale”, arata sursa citata.
Directiva 2005/36/CE este rezultatul reformarii de catre Comisie a sistemului de recunoastere a calificarilor profesionale, se arata in informatiile primite.
Astfel, reforma este menita sa contribuie la flexibilizarea pietelor muncii, sa conduca la o liberalizare sporita a prestarilor de servicii, sa incurajeze extinderea recunoasterii automate a calificarilor si sa simplifice procedurile administrative.
Potrivit CE, directiva consolideaza intr-un singur act legislativ 15 directive: 12 directive sectoriale, privind profesiile de medic, asistent medical generalist, medic dentist, medic veterinar, moasa, farmacist si arhitect, si trei directive care instituie un sistem general de recunoastere a calificarilor profesionale pentru majoritatea celorlalte profesii reglementate. Aceasta directiva simplifica structura sistemului de recunoastere a calificarilor si ii amelioreaza functionarea. Astfel, ea vizeaza facilitarea mobilitatii pe piata interna a persoanelor calificate care se deplaseaza in alt stat membru fie pentru a presta un serviciu, fie pentru a se stabili permanent acolo.
Insa, termenul de transpunere a Directivei 2005/36/CE a expirat la 20 octombrie 2007.
Daca Regatul Belgiei, Luxemburg si Regatul Unit nu comunica masurile suplimentare pe care trebuie sa le ia, Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene ar putea impune acestor state membre plata unei sume forfetare sau a unei penalizari de intarziere.
Comentarii articol (3)