O data cu aderarea României la Uniunea Europeana exercitarea profesiei de avocat cunoaste o noua dimensiune. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2007, profesia de avocat poate fi exercitata de catre avocatii români, cu titlu ocazional sau permanent, în oricare din statele membre ale Uniunii europene, precum si în statele care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European.
Deschiderea la nivel comunitar a profesiei de avocat este reglementata prin doua directive specifice si anume:
- Directiva nr. 77/249/CEE din 22 martie 1977 de facilitare a exercitarii efective a libertatii de a presta servicii de catre avocati; si
- Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998 de facilitare a exercitarii cu caracter permanent a profesiei de avocat într-un stat membru, altul decât cel în care s-a obtinut calificarea.
Aceste doua directive asigura suportul normativ privind libera circulatie a serviciilor prestate de avocati în Uniunea Europeana si permite recunoasterea mutuala a avocatilor comunitari.
În plus exista directive orizontale cu consecinte importante asupra exercitarii profesiei de avocat în cadrul Uniunii Europene si anume:
- Directiva nr. 2005/36/CE referitoare la recunoasterea calificarilor profesionale care înlocuieste Directiva nr. 89/48/CEE din 21 decembrie 1988 privind recunoasterea calificarilor profesionale obtinute în urma finalizarii studiilor superioare cu o durata de minim trei ani în ceea ce priveste recunoasterea în România a diplomei de avocat;
- Directiva nr. 2006/123/CE a Parlamentului European privind serviciile în cadrul pietei interne.