Consiliul Concurentei propune eliminarea restrictiilor legate de numarul notarilor, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, precum si standardizarea contractelor prin care se incheie tranzactii imobiliare, avand in vedere ca nivelul costurilor notariale este cel mai mare din UE, fiind de 4 ori peste medie, se arata intr-un comunicat de presa publicat, joi, de Consiliul Concurentei.
Consiliul Concurentei a incheiat recent, o investigatie, initiata in luna aprilie a anului trecut, pentru analizarea pietei imobiliare si a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare, urmarind mecanismele care guverneaza piata imobiliara si elementele specifice pietei imobiliare din Romania si gradul de concurenta pe pietele serviciilor notariale, de intermediere, cadastrale si de evaluare.
Raportul de investigatie al Consiliului Concurentei va fi transmis Guvernului Romaniei, cu propunerea de eliminare din cadrul legislativ a restrictiilor privind numarul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora in domeniul tranzactiilor imobiliare, a restrictiilor privind publicitatea si a celor legate de alocarea teritoriala a posturilor, dupa cum informeaza comunicatul de presa.
„Aceasta situatie aduce deservicii grave consumatorilor romani”, subliniaza Consiliul Concurentei, considerand ca un prim pas in procesul de reglementare a profesiei de notar public, precum si in asumarea de catre Ministerul Justitiei a unui rol activ in calitatea sa de reglementator, poate fi reprezentat de reducerea nivelului minim al onorariilor cu 15% prin utilizarea de contracte standardizate (pentru cea mai mare parte a tranzactiilor), eliminand astfel tariful pentru redactarea contractului din componenta onorariilor.
„O astfel de reducere a onorariilor de referinta este posibila, fapt dovedit si de recenta reducere a nivelului acestora cu 30% pentru clientii persoane fizice care achizitioneaza o locuinta prin programul guvernamental Prima casa”, arata aceeasi sursa.
Costul serviciilor notariale din Romania, cel mai mare din UE
Potrivit informatiilor furnizate de Consiliul Concurentei, desi serviciile notariale din Romania sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, gradul de protectie a consumatorului este mai scazut.
Aceste reglementarile vizeaza restrictionarea ofertei de servicii. Astfel, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) stabileste numarul persoanelor care pot intra in aceasta profesie, in fiecare an, precum si aplicarea unor tarife in mod arbitrar, in afara mecanismului normal reprezentat de interactiunea dintre cerere si oferta.
„Costul (in suma absoluta) aferent serviciilor notariale prestate in cadrul unei tranzactii imobiliare in valoare de 100.000 euro este mai mare in Romania (avand in vedere onorariul minim) decat in state precum Germania, Spania, Olanda, Portugalia, Polonia, sau Slovenia”, se arata in comunicatul de presa.
Prin urmare, „costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie”, considera Consiliul Concurentei.
„In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decat in Portugalia, de 14 ori decat in Germania, de 5 ori decat in Franta, de 6 ori decat in Austria sau Spania si de 4 ori decat in Belgia. Chiar in comparatie cu state central si est europene, in Romania onorariile notariale reale sunt mai mari decat in Polonia, Ungaria sau Slovenia”, indica aceeasi sursa.
Costuri cadastrale egale cu o treime din media europeana
„Piata serviciilor cadastrale este caracterizata de un grad ridicat de concurenta, in absenta tarifelor reglementate si a barierelor cantitative la intrarea pe piata. In acelasi timp, restrictiile calitative de acces in profesie indeplinesc principiul proportionalitatii. Cu toate acestea, exista riscul aparitiei unor acte cu caracter anticoncurential care sa stabileasca limite minime si/sau maxime ale onorariilor”, considera Consiliul Concurentei.
De asemenea, investigatia facuta de Consiliul Concurentei arata ca, in Romania, tarifele serviciilor cadastrale pentru locuinte reprezinta aproximativ 1/3 din media europeana. Este insa posibil ca o interventie a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) in privinta reglementarii onorariilor sa elimine avantajele pe care le au, la momentul de fata, consumatorii de servicii cadastrale ca urmare a nivelului ridicat de concurenta care exista de facto pe aceasta piata.
Consiliul Concurentei apreciaza ca fiind un alt element cu impact anticoncurential datorat legislatiei din acest domeniu prevederea referitoare la stabilirea limitelor minime si maxime pentru servicii cadastrale avand ca finalitate inscrierea in cartea funciara a terenurilor agricole si forestiere, prevazuta in Legea nr. 217/2007.
„In acest sens, proiectul de lege, care continea la momentul transmiterii numai nivelul maxim al acestor onorarii, a fost avizat nefavorabil de Consiliul Concurentei in anul 2007. Cu toate acestea, el a fost adoptat intr-o forma care cuprinde si limite minime ale onorariilor, avand astfel un caracter anticoncurential mai pronuntat decat forma initiala avizata nefavorabil”, precizeaza institutia.
Astfel, „Consiliul Concurentei va solicita Guvernului Romaniei eliminarea limitelor minime si maxime pentru servicii cadastrale avand ca finalitate inscrierea in cartea funciara a terenurilor agricole si forestiere din Legea nr. 217/2007. De asemenea, autoritatea de concurenta propune eliminarea prin intermediul unui act normativ a posibilitatii ca ANCPI sa stabileasca nivelul minim si/sau maxim al onorariilor percepute de expertii geodezi pentru serviciile pe care le presteaza, ca urmare a aplicarii prevederilor Ordonantei nr. 10/2000.”
Intermedierea imobiliara nu este reglementata
Totodata, Consiliul Concurentei atrage atentia asupra faptului ca serviciile de intermediere imobiliara nu sunt reglementate, iar competitia intre agentiile imobiliare se desfasoara pe o piata cu structura concurentiala determinata in primul rand de lipsa barierelor la intrare. Cu toate acestea, concurenta prin pret este destul de scazuta, acest fapt datorandu-se, cel mai probabil, unor factori care tin de specificul activitatii cum ar fi: lipsa de experienta in negociere a consumatorilor, forma procentuala a comisioanelor determinata de necesitatea vanzatorilor de a stimula obtinerea unui pret mai mare sau existenta unor dimensiuni concurentiale suplimentare pentru agentiile imobiliare.
„Consiliul Concurentei va sesiza Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) referitor la informarea precara a consumatorilor de catre banci in legatura cu notarii selectati de acestea pentru efectuarea tranzactiilor prin credit ipotecar, mai ales in privinta informarii consumatorilor inca din faza initiala asupra tarifelor practicate de notarii respectivi”, mai informeaza sursa.
Comentarii articol (7)