Declaratia acestuia vine in contextul Raportului de investigatii pentru analizarea pietei imobiliare si a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare intocmit de catre Consiliul Concurentei, prin care s-au adus critici referitoare la tarifele practicate de notarii publici in cazul tranzactiilor imobiliare.
Potrivit vicepresedintelui UNNPR, raportul Consiliului Concurentei “cuprinde afirmatii care, in lipsa unei explicatii corespunzatoare, au creat posibilitatea unei gresite interpretari”.
“Astfel, se afirma ca onorariile notarilor publici din Romania sunt de 14 ori mai mari decat in Germania, de 5 ori mai mari decat in Franta, de 6 ori mai mari decat in Austria si de 4 ori mai mari decat in Belgia. Subliniez ca aceasta comparatie se refera, exclusiv, la onorariile notariale si nu la costurile totale aferente unei tranzactii imobiliare”, mentioneaza Ion Marin.
In sustinerea acestei afirmatii, vicepresedintele UNNPR prezinta urmatoarele aspecte:
1. Media onorariilor din tarile Uniunii Europene este de 916 euro la o tranzactie in valoare de 100.000 euro.
2. Onorariul perceput de notarii din Romania la tranzactii in valoare de 100.000 euro este de 4.388 lei echivalentul a 1020 euro la un curs de 4,3 lei/euro, la care se adauga 150 euro pentru inscrierea in Cartea funciara, tarif incasat de notarul public dar varsat in contul A.N.C.P.I.
3. Onorariul perceput de notarii din celelalte tari mentionate este urmatorul:
a) in Germania onorariul este de 578 euro la care se adauga 310 euro taxa de inregistrare la Cartea funciara, rezultand un total de 888 euro.
b) In Franta, onorariul notarial plus tariful de inregistrare la Cartea funciara: 1153 euro + 100 euro tarif Cartea funciara, total 1253 euro. De unde rezulta ca onorariul notarial plus tariful de Carte funciara in Romania reprezinta 0,93 fata de onorariul si tariful din Franta, fiind mai mic cu 7 % si nu mai mare de 5 ori asa cum se afirma in Raport.
c) in Austria, onorariul notarial plus tariful de inregistrare in Cartea funciara este 2400 euro, fiind de 2,05 ori mai mare decat cel din Romania, in timp ce in Raport se afirma ca onorariile notarilor din Romania ar fi de 6 ori mai mari decat cele ale notarilor din Austria.
d) in Belgia, onorariul notarial si tariful de inregistrare in Cartea funciara este de 1924 euro, de unde rezulta ca, fata de onorariul notarial si tariful de inregistrare in Cartea funciara din Romania este de cca. 1,6 ori mai mare si nu de 4 ori mai mic, asa cum, in mod tendentios, se arata in Raport.
De asemenea, vicepresedintele UNNPR nu este de acord cu aprecierea geodezilor, in conditiile in care, “onorariul notarului este de 1 %, iar notarul public isi asuma intreaga raspundere pentru tranzactie (fata de 6 % cat este comisionul agentului imobiliar pentru aceeasi tranzactie, acesta din urma neasumandu-si nici un fel de raspundere iar in cele mai multe cazuri adaugandu-si un plus imens la pretul de vanzare.
“In ceea ce-i priveste pe geodezi, acestia incaseaza tarife, care depasesc de cele mai multe ori valoarea terenurilor masurate, pentru intocmirea unor documentatii cadastrale total inutile”, completeaza Ion Marin.
In plus, acesta precizeaza ca notarul public este singura profesie juridica careia ii revine raspundere disciplinara, penala, civila si materiala pentru activitatea sa, notarul fiind obligat sa acopere integral prejudiciul cauzat.
“Cu privire la dereglementare, domnul presedinte nu a putut oferi decat un singur exemplu si anume Olanda, iar eu va informez in totala cunostinta de cauza, ca numarul notarilor din Olanda a scazut dupa dereglementare iar onorariile au crescut, motiv pentru care olandezii sunt pe cale sa revina la forma reglementata”, mai spune Ion Marin.
“O singura chestiune as vrea sa va mai aduc la cunostinta, ca prin art.45 din Tratatul Comunitatii Europene, notariatul este exceptat din sfera de aplicare a Directivei Serviciilor, intrucat notarul exercita autoritate publica si in aceasta calitate nu poate fi vorba de concurenta”, adauga acesta.
“Sustinerea Domnului Presedinte ca notarii sa vina in orasele mari, acolo unde este putere economica si concurenta, este in totala contradictie cu preocuparea UNNPR de a apropia serviciul notarial de cetatean, de a disipa acest serviciu in teritoriu, preocupare pe care, dealtfel, am gasit-o si la conducerea Ministerului Justitiei si chiar la Guvern, la solicitarea caruia, inca din anul 2005 am organizat birouri notariale sau sedii secundare ale acestora in toate localitatile cu peste 5.000 de locuitori”, subliniaza vicepresedintele.
Conform declaratiei acestuia, numarul notarilor publici din Romania a crescut permanent incepand din anul 1995 astfel ca, fata de 430 de notari existenti la intrarea in vigoare a Legii nr. 36/1995, in prezent sunt cca. 2200 de notari, iar numarul acestora creste cu aproximativ 10 % anual.
“Chiar si anul acesta, in conditii de profunda criza economica si in special imobiliara, numarul notarilor publici creste cu peste 160 de notari”, incheie acesta.
Comentarii articol (24)