In presa scrisa din aceasta saptamana, autorii unor articole citeaza unii agenti sau brokeri imobiliari care afirma ca taxele notariale percepute de notarii publici cu ocazia perfectarii de acte cu caracter translativ al dreptului de proprietate asupra imobilelor ar duce la cresterea preturilor in segmentul imobiliar.
In acelasi context s-a afirmat ca, in unele cazuri, taxele notariale sunt egale cu impozitul pe tranzactiile imobiliare perceput vanzatorilor conform normelor Codului Fiscal.
Cu privire la aceste aspecte, Uniunea Nationala a Norarilor Publici din Romania (UNNPR) a facut urmatoarele comentarii:
Impozitul pe tranzactiile imobiliare datorat Statului de catre contribuabilii care transmit dreptul de proprietate asupra imobilelor este prevazut de Codul Fiscal. Impozitul se calculeaza si incaseaza de catre notarii publici si se varsa in contul bugetului consolidat (40%), bugetului local (50%) si Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (10%), pana la 25 ale lunii urmatoare, conform normelor legale. Cuantumul impozitului este de 2 sau 3% din valoarea declarata de parti in acte, in functie de aceasta si de data si modul dobandirii imobilului care se instraineaza. Pe de alta parte, taxele notariale ocazionate de perfectarea actelor cu caracter translativ al dreptului de proprietate asupra imobilelor se incadreaza in procentul 2% - 0,5% din valoarea declarata de parti in acte, cu mentiunea ca aceastea scad cu cat cresc valorile.
In acest context, nu vedem cum ar putea impozitul perceput pe tranzactiile imobiliare si taxele notariale sa fie egale si cum ar putea acestea sa influenteze pretul imobilelor, in conditiile in care impozitul se datoreaza de transmitator, iar taxele notariale, de regula, de dobanditor.
UNNPR considera asadar ca afirmatiile agentilor imobiliari nu sunt juste. In egala masura, UNNPR nu intelege de ce intervievatii nu au facut aprecieri si asupra comisioanelor agentiilor imobiliare, care sunt de cel putin 3% si, de regula, sunt percepute de catre agenti atat de la transmitatori, cat si de la dobanditori.
Vom exemplifica, mai jos, care sunt, de principiu,
taxele si onorariile care se platesc la vanzarea unui apartament la pretul de 100.000 EUR (o valoare frecventa azi), dobandit de vanzator in urma cu 2 ani:
1.impozit: 8.600 lei
2.onorariu: 3.642 lei + 691, 98 lei TVA
3.comision agentie imobiliara: cca 6.000 EUR
UNNPR, prin Consiliul sau, isi mentine pozitia anterioara si declara ca nu preconizeaza operarea nici unor modificari cu privire la onorariile pentru serviciile notariale pe anul 2007.
Cu toate acestea, apreciem ca eventuala liberalizare a onorariilor notariale operata de autoritatile romane la solicitarea Consiliului Concurentei, independent de vointa noastra, va avea ca efect imediat cresterea acestora, prin aceea ca nu va mai exista un barem minim controlat al onorariilor, cum se intampla acum, cand onorariile minimale sunt aprobate prin ordin al ministrului justitiei.
Precizam ca in notariatele europene unde liberalizarea onorariilor a avut loc (Olanda, Italia, Spania), s-a constatat o crestere a acestora cu pana la 40%, conform estimarilor Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana, for in care UNNPR are calitatea de membru cu drepturi depline.
Comentarii articol (4)