ACCES GRATUIT
Legea nr. 341/2009
UPDATE: Tatal va beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului, in cazul decesului mamei
In cazul in care intervine decesul mamei care beneficia de indemnizatie si concediu pentru cresterea copilului, drepturile acesteia pot fi cedate tatalui, potrivit legii nr. 341/2009.
Articolul continuă mai jos
Legea nr. 341/2009 a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 778 din 13 noiembrie 2009.
Legea vizeaza
completarea art.5 din OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, in sensul acordarii concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv pana la 3 ani, si a indemnizatiei lunare aferente, parintelui supravietuitor, in cazul in care parintele beneficiar al acestor drepturi decedeaza.
”In cazul in care intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediu si de indemnizatia lunara, iar celalalt parinte nu indeplineste conditiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, parintele supravietuitor are dreptul sa beneficieze de concediul si de indemnizatia parintelui decedat “, se arata in actul normativ.
Potrivit expunerii de motive a proiectului, modificarea legislativa se refera mai ales la mamele care la nastere sau in perioada de 2 ani de la data nasterii decedeaza, iar sotii acestora nu au dreptul la indemnizatie intrucat nu au realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni inainte de nastere(
de exemplu: au realizat numai 11 luni).
Parlamentarii considera ca in aceasta situatie este echivoc ca drepturile mamei sa poate fi cedate tatalui, care isi asuma responsabilitatea de a creste copilul/copii. Pe de alta parte, acestia subliniaza ca, intrucat aceste situatii sunt destul de putine, modificarea legislativa nu va afecta bugetul de stat.
Pentru mai multe informatii, puteti consulta proiectul de lege, in forma trimisa la promulgare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)