Codul muncii este foarte rigid si nu raspunde necesitatilor actuale ale companiilor in privinta concedierilor colective, considera specialistii in dreptul muncii, prezenti in emisiunea Legile Afacerilor. In anumite situatii, procedura de reorganizare ofera portita legala care faciliteaza aplicarea acestor masuri.
O situatie dificila pentru angajator apare atunci cand acesta este nevoit sa efectueze concedieri colective intr-o perioada in care deruleaza negocieri pe marginea contractului colectiv de munca, intrucat legea interzice acest lucru. Implicatiile legale ale acestor proceduri au fost dezbatute in emisiunea Legile Afacerilor, de joi, 29 octombrie, la The Money Channel.
"O asemenea negociere poate dura luni de zile, astfel ca este considerata (n.r. interdictia de a face concedieri) o prevedere abuziva, cu efecte negative asupra intregii firme", a declarat avocatul Radu Cataniciu, managing partner "Cataniciu si Asociatii", prezent la Legile Afacerilor.
Procedura reorganizarii judiciare ofera o portita legala companiilor nevoite sa recurga la concedieri colective in perioada in care poarta negocieri pe marginea contractului colectiv de munca.
"In cazul in care se deschide procedura de reorganizare a societatii, concedierile colective se pot efectua fara indeplinirea acestor proceduri prealabile, indiferent de momentul in care se dispun si nu se mai tine cont de niciun fel de criteriu in ceea ce priveste aceasta concediere", a precizat avocatul Elena Robitu, managing partner "Robitu, Radulescu, Sandi si Asociatii".
"Cred ca in Romania vor mai urma cel putin doi ani de concedieri colective. Pana ne vom reveni si vom ajunge la nivelul tarilor din vest, vom mai avea de luptat cu aceste proceduri. Suntem inca la baza acestor probleme. Punctul culminant se va vedea la mijlocul anului viitor", a completat Elena Robitu.
Legislatia muncii are nevoie de modificari rapide, pentru a oferi solutii viabile pe timp de criza economica, au semnalat avocatii prezenti in emisiune.
"Atunci cand a fost reglementat Codul muncii, in perioada 2003-2008, prevederile au fost gandite numai pe ideea de crestere economica. Astfel, Codul muncii este foarte rigid si nu raspunde necesitatilor actuale din punct de vedere al flexibilitatii pe piata muncii si din punct de vedere al costurilor pe care o companie le face cu concedierile colective. Este nevoie de o adaptare a legislatiei, pentru a face fata acestor perioade de criza economica", a explicat Radu Cataniciu.
Pe fondul acestor probleme, instantele judecatoresti sunt extrem de aglomerate, iar termenele de judecata in cazul litigiilor de munca se programeaza, deja, pentru perioada aprilie-mai 2010, ceea ce va ingreuna situatia angajatilor, dar si a angajatorilor, au precizat specialistii prezenti la Legile Afacerilor.
_________
Emisiunea LEGILE AFACERILOR, difuzata la The Money Channel, s-a impus in zona business ca o productie media de referinta dedicata atat pietei avocaturii si consultantei, cat si analizarii unor importante proiecte si tranzactii consiliate de avocati.
Este realizata de The Money Channel, in parteneriat cu Revista Romana de Consultanta, fiind un proiect al agentiei de comunicare lionhouse.
LEGILE AFACERILOR poate fi vizionata in direct, in fiecare joi, de la ora 18.00 si in reluare, sambata si duminica, la aceeasi ora.
Poate fi descarcata si de pe site-urile
www.lionhouse.ro si
www.avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)