Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1532/2009 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate a fost publicat Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 742/2009, din 2 noiembrie 2009.
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica, asistenta medicala si programe nr. A.V. 887 din 27 octombrie 2009,
avand in vedere prevederile art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament in strainatate, aprobata cu modificari prin Legea nr. 119/2003,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii, interimar, emite urmatorul ordin:
Art. I. — Ordinul ministrului sanatatii nr. 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 76 din 29 ianuarie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, dupa alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alineatele (7), (8) si (9), cu urmatorul cuprins:
„(7) In termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii prezentului ordin, presedintii comisiilor de specialitate teritoriale sunt obligati sa se prezinte la Directia generala de sanatate publica, asistenta medicala si programe din cadrul Ministerului Sanatatii pentru analizarea tuturor proceselor-verbale medicale intocmite si care nu au fost aprobate pana la data publicarii prezentului ordin, in vederea stabilirii punctajului corespunzator fiecarui bolnav in conditiile prezentului ordin.
(8) Ca urmare a analizarii proceselor-verbale medicale conform prevederilor alin. (7), presedintii comisiilor de specialitate teritoriale sunt obligati sa intocmeasca o situatie centralizatoare, conform modelului prevazut in anexa nr. 8.
(9) In situatii temeinic justificate din punct de vedere medical, care necesita aprobarea solicitarii in regim de urgenta, comisiile de specialitate teritoriale care recomanda trimiterea bolnavului pentru tratament in strainatate sunt obligate sa mentioneze aceasta situatie in cuprinsul procesului-verbal medical intocmit, precum si sa precizeze, in scris, motivele medicale care au stat la baza acestei recomandari.”
2. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 5. — (1) Solicitarile de trimitere a bolnavilor pentru tratament medical in strainatate se aproba, ca urmare a analizarii acestora, de catre o comisie constituita la nivelul Ministerului Sanatatii, formata din:
a) secretarul de stat care coordoneaza activitatea Directiei generale de sanatate publica, asistenta medicala si programe, in calitate de presedinte al comisiei;
b) 2 reprezentanti ai Directiei generale de sanatate publica, asistenta medicala si programe, dintre care unul va avea calitatea de secretar al comisiei;
c) un reprezentant al Directiei generale buget si credite externe;
d) un reprezentant al Directiei legislative si asistenta juridica.
(2) Componenta nominala a comisiei prevazute la alin. (1) se aproba prin ordin al ministrului sanatatii.
(3) Comisia prevazuta la alin. (1) are obligatia sa se intruneasca in primele 5 zile ale fiecarei luni, precum si ori de cate ori este nevoie, in vederea analizarii solicitarilor transmise in conditiile prezentului ordin.
(4) La finalul fiecarei intalniri, ca urmare analizarii solicitarilor depuse, comisia prevazuta la alin. (1) are obligatia sa intocmeasca un proces-verbal, conform modelului prevazut in anexa nr. 9, care este semnat de membrii prezenti ai acesteia.
(5) In cazul in care solicitarile de finantare a tratamentelor in strainatate depasesc fondurile stabilite lunar cu aceasta destinatie, comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii aproba finantarea tratamentului in strainatate pe baza urmatoarelor criterii de prioritate:
a) riscul vital estimat in lipsa tratamentului:
— risc major (mare) = 10 puncte;
— risc mediu = 5 puncte;
— risc scazut (mic) = 0 puncte;
b) beneficiul tratamentului estimat pentru bolnav:
— foarte mare (recuperare totala) = 10 puncte;
— satisfacator (recuperare partiala) = 5 puncte;
— nesatisfacator (fara beneficii evidente) = 0 puncte;
c) beneficiul tratamentului estimat pentru societate:
— reintegrare sociala si reinsertie profesionala totala =10 puncte;
— reintegrare sociala si reinsertie profesionala partiala =5 puncte;
— fara reintegrare sociala si reinsertie profesionala =0 puncte;
d) varsta pacientului:
— 0—26 de ani = 10 puncte;
— 27—60 de ani = 5 puncte;
— peste 60 de ani = 0 puncte.
(6) Dupa stabilirea, de catre comisiile de specialitate teritoriale, a punctajului total pentru fiecare bolnav, calculat prin insumarea punctajelor acordate conform prevederilor alin. (5), comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii determina punctajul total final corespunzator fiecarui bolnav prin aplicarea urmatoarelor criterii suplimentare:
a) costul estimat al tratamentului solicitat:
— sub 25.000 lei = 20 puncte;
— 25.000—50.000 lei = 15 puncte;
— 50.000—75.000 lei = 10 puncte;
— 75.000—100.000 lei = 5 puncte;
— peste 100.000 lei = 0 puncte;
b) perioada de timp care a trecut de la data inregistrarii solicitarii la nivelul Directiei generale de sanatate publica, asistenta medicala si programe, calculata incepand cu data de la care dosarul transmis este complet si indeplineste toate conditiile de legalitate prevazute in prezentul ordin:
— sub 1 luna = 0 puncte;
— 1 luna—3 luni = 5 puncte;
— 3 luni—6 luni = 10 puncte;
— 6 luni—12 luni = 15 puncte;
— peste 12 luni = 20 puncte.
(7) Pentru bolnavii care au consemnat in cuprinsul procesului-verbal medical intocmit in vederea trimiterii pentru tratament in strainatate nivelul de prioritate «Urgenta medicala», criteriile suplimentare nu se aplica.
(8) Comisia constituita la nivelul Ministerului Sanatatii determina punctajul total final, pentru fiecare bolnav, prin insumarea punctajului total consemnat in procesul-verbal
medical intocmit de catre comisiile de specialitate teritoriale si punctajele acordate la criteriile suplimentare prevazute la alin. (6).
(9) Comisia aproba solicitarile care indeplinesc toate conditiile de legalitate prevazute in prezentul ordin, in limita fondurilor stabilite lunar cu aceasta destinatie si in ordinea descrescatoare a punctajelor totale finale obtinute in conditiile prezentului ordin.
(10) In situatia in care ca urmare a aplicarii criteriilor prevazute la alin. (5) si (6) se obtin punctaje totale finale egale, au prioritate bolnavii cu risc vital major in lipsa tratamentului.”
3. Anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.
4. Anexa nr. 5 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2, care face parte integranta din prezentul ordin.
5. Dupa anexa nr. 7 se introduc doua noi anexe, anexele nr. 8 si 9, avand cuprinsul prevazut in anexele nr. 3 si 4, care fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. II. — Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii, directiile de sanatate publica, precum si persoanele nominalizate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul sanatatii, interimar,
Cristian-Anton Irimie,
secretar de stat
Bucuresti, 27 octombrie 2009.
Nr. 1.352.
Comentarii articol (0)