Legea-cadru privind salarizarea unitara si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice au fost promulgate joi de presedintele Traian Basescu.
Presedintele Basescu a declarat de aseara ca intentioneaza ca in cursul zilei de astazi sa promulge cele doua legi, astfel incat angajamentele cu FMI sa poata fi respectate. Actele normative vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010.
“De asemenea, in cursul zilei de maine (Nota Avocatnet.ro: 5 noiembrie, noiembrie 2009) voi promulga legile pe care Curtea Constitutionala le-a validat ca fiind constitutionale. Este vorba de Legea salarizarii si Legea cu privire la reducerea agentiilor din structura Guvernului. Insa intentia este sa le promulg. In noapte aceasta(n.r 4 noiembrie ) sunt in analiza la departamentul de specialitate si intentia mea este sa le promulg, chiar si in conditiile in care se va constata ca sunt necesare unele imbunatatiri. In continuare, important este ca angajamentele cu Fondul Monetar International sa fie respectate, urmand ca eventualele observatii sa le negociez cu partidele politice, spre a fi indreptate prin eventuale rectificari, daca va fi cazul”, a precizat presedintele Basescu.
Totodata, Guvernul a salutat decizia CCR de a declara constitutionale Legea salarizarii unitare si Legea restructurarii agentiilor guvernamentale si apreciaza ca prin aceasta cresc sansele Romaniei de a putea primi resursele financiare externe, dupa cum reiese din declaratiile primului-ministru in exercitiu, Emil Boc, facute la finalul sedintei de Guvern de miercuri.
„Prin aceasta decizie, sunt indeplinite inca doua dintre angajamentele asumate de Romania fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International, angajamente importante la care Guvernul a lucrat toata vara, iar acum culege roadele muncii depuse”, a declarat acesta.
Seful Executivului in exercitiu a subliniat si faptul ca acordarea acestor resurse financiare este conditionata in continuare de adoptarea de catre Parlament a proiectelor Legii pensiilor, Legii responsabilitatii ministeriale si Legii bugetului de stat.
De asemenea, in legatura cu proiectul Legii bugetului de stat, Guvernul a declansat o procedura accelerata.
„Guvernul – impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai partidelor politice – urmeaza sa decida in perioada urmatoare cea mai buna forma politica si constitutionala de promovare a Legii bugetului de stat” pentru anul 2010, a adaugat primul-ministru in exercitiu Emil Boc.
Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritatea de voturi ca Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice sunt constitutionale.
Executivul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, in data de 15 septembrie, pentru adoptarea acestor legi, precum si a Legii Educatiei. Insa, asupra celei din urma, Curtea Constitutionala a dispus repunerea pe rol a dosarului pentru data de 18 noiembrie 2009, avand in vedere ca, in urma deliberarilor, nu s-a obtinut majoritatea de voturi.
Comentarii articol (16)