Increderea industriei private equity in Europa Centrala a revenit in forta, valoarea indicelui utilizat ajungand pana la 117 puncte , fata de 48, minimul istoric inregistrat in octombrie 2008, se arata in studiul Central Europe Private Equity Confidence (CE PE Confidence) realizat de Deloitte in luna octombrie 2009.
A 14-a editie a studiului desfasurata in octombrie 2009 arata ca nivelul de incredere in industria de private equity revine la valori apropiate nivelului anterior crizei, in contextul in care doar o mica parte dintre expertii chestionati se mai asteapta la o deteriorare economica.
Declinul indicelui CE PE Confidence pe parcursul crizei financiare a fost unul abrupt si semnificativ: de la 118 in octombrie 2007 la 48 de puncte in octombrie 2008. Investitorii insa isi recapata increderea intr-un ritm la fel de alert, indicele recuperand 69 de puncte, pana la valoarea 117, in octombrie 2009.
Profesionstii in capital de risc sunt mult mai optimisti cu privire la mediul economic per ansamblu, pe parcursul urmatoarelor sase luni, ei anticipand reluarea cresterii. Doar o mica parte dintre participantii la studiu se asteapta la inrautatirea situatiei, majoritatea mizand pe o performanta central-europeana superioara celei din Europa de Vest.
„In mod similar, observam si in Romania intensificarea interesului manifestat de fondurile de private equity pentru mandatele de vanzare existente. Afacerile bine administrate, cu baze si perspective solide, isi mentin atractivitatea ca oportunitati de investitii. Avand alaturi partenerul de investitii corect, astfel de companii vor iesi din criza de pe pozitii mai puternice” a explicat Hein van Dam, Partner in Charge Financial Advisory Deloitte Balcani.
Totodata, in studiu se mai arata ca in pofida nivelului ridicat de incredere, efectele persistente ale crizei financiare globale nu pot fi ignorate.
„Pietele resimt in continuare impactul negativ al declinului financiar. Piata creantelor este inca restrictionata si companiile mai slabe, care nu au reactionat eficient in contracararea crizei, ar putea fi in continuare dezavantajate” a daugat Garret Byrne, lider M&A Transactions Services Deloitte Central Europe.
Inghetul de pe piata creantelor inhiba si activitatea de fuziuni si achizitii, putin respondenti asteptandu-se la o imbunatatire in urmatoarele sase luni.
In contextul in care numeroase companii central-europene au intrat in faliment sau au initiat procedurile de insolventa, o serie de fonduri sunt in cautare de oportunitati. Companiile aflate in dificultate sau deruland proceduri de restructurare devin obiective importante pentru investitorii care vor sa achizitioneze active ieftine si care au un apetit corespunzator pentru risc si, desigur, mandate in acest sens.
Indicele de incredere Deloitte este calculat cu ajutorul raspunsurilor primite de la profesionistii de private equity care activeaza in Europa Centrala. El este format din raspunsurile date la primele sapte intrebari incluse intr-un chestionar de zece intrebari. Pentru orice perioada luata in discutie, se calculeaza media raspunsurilor pozitive, raportata la suma raspunsurilor pozitive si negative, dupa care este comparata cu perioada de referinta, care in cazul de fata este primavara lui 2003
Comentarii articol (0)